Dienstenbond CNV

Geen akkoord over lonen en pensioenen bij Atos Origin
05-02-2004

Vakbonden en de ondernemingsraad van Atos Origin hebben geen akkoord bereikt over de loonontwikkeling 2004 en een verdere verhoging van de pensioenpremie (het 'septemberoverleg'). Het loonbod van de directie was gewoonweg onvoldoende. De CAO-onderhandelingen staan alweer voor de deur.

Tot januari kon Atos Origin Nederland nog niets zeggen over de loonontwikkeling 2004 omdat 'Parijs' nog geen budget had vastgesteld. Wel heeft AO eind 2003 aangegeven de pensioenpremie graag met een extra 1% bovenop de al in 2000 afgesproken 0,5% te willen verhogen. Dit in verband met de snel oplopende hoogte van de pensioenpremie die het bedrijf er al toe verplicht heeft om forse stortingen in het pensioenfonds toe te zeggen. Atos Origin vindt dat ook de werknemers daarvan een deel moeten dragen. In januari heeft Atos Origin uit Parijs haar budget voor extra salaris gekregen. Op basis van dit budget (1,5 % in 2004) is men met ons gaan praten.

Inzet van de CNV Dienstenbond
Bij het overleg over het loon en pensioenen kijken wij naar het geheel. Aan de ene kant staat de stijging van de pensioenpremie, aan de andere kant de salarisontwikkeling. Want linksom of rechtsom gaat het om koopkracht; wat er voor u onder de streep overblijft.

Het eindbod van de directie
Het bleek dat voor Atos Origin het vastgestelde budget van 1,5% onwrikbaar vaststond. Binnen deze marges wilde de directie voldoende differentiëren om zo medewerkers die nog ver van hun eindpunt zitten en/of bovengemiddeld presteren een hogere salarisverhoging te kunnen geven. Feitelijk bood de directie het volgende: een minimale loonsverhoging van 0,5 % bij een beoordeling 'goed (3)'. In ruil daarvoor werd van werknemers verwacht een extra stijging van de pensioenpremie over het middelloon-deel van 0,5%. In totaal zou in dat geval de pensioenpremie met ingang van 1 januari 2004 met 1% zijn gestegen. Dit omdat op die datum sowieso al een premieverhoging van 0,5% zou plaatsvinden. In dit voorstel van de werkgever zouden de salarisbanden ongewijzigd blijven, waardoor er meer bovenschaligen zouden komen.

Conclusie CNV Dienstenbond
We zijn er niet uitgekomen. Atos Origin heeft in onze ogen te weinig budget tot haar beschikking om de loonontwikkeling 2004 zo te laten zijn dat de extra verhoging van de pensioenpremie voldoende opgevangen kan worden. Voor wat hoort wat. Een noodzakelijke afspraak over de verdeling van de pensioenpremie is met ons best te maken, maar dan wel als onderdeel van een akkoord over het geheel van de arbeidsvoorwaarden. De door Atos Origin voorgestelde loonontwikkeling is volgens ons niet genoeg om een pensioenstijging boven de al afgesproken pensioenstijging, te rechtvaardigen. Iemand die de minimale loonsverhoging van 0,5% krijgt bij een beoordeling normaal/goed zou er op die manier zelfs netto op achteruit gaan! We daarom hebben aangegeven niet in te gaan op hun verzoek tot een extra premiestijging. Het loonbod van Atos Origin is daarvoor gewoon onvoldoende. Zeker als deze loonstijging wordt afgezet tegen wat in de markt op dit moment wordt afgesloten.

Status septemberoverleg
Nog een opmerking over het septemberoverleg 2003. We hebben u tijdens de onderhandelingen over de CAO 2003 beloofd aan te geven of het 'septemberoverleg' door Atos Origin zo serieus wordt genomen als zij altijd beweert. We hebben de indruk dat dit deze keer wel het geval is. Wij vragen ons echter af of het verzoek aan ons om een extra verhoging van de pensioenpremie, hierbij niet een rol heeft gespeeld. Het huidige resultaat maakt echter weer duidelijk dat een apart CAO-overleg alleen over lonen & pensioenen een onwenselijke situatie is. Het CAO-overleg over de andere onderwerpen staat nu alweer voor deur. Wat ons betreft zou alles in een keer volledig besproken moeten worden.

En wat vindt u ervan?
Tot zover onze mening. Maar wat vindt u ervan? Laat het ons weten. Onze leden hebben thans een reactieformulier thuis gestuurd gekregen. Wij verzoeken u om binnen een week te reageren. Dus voor woensdag 11 februari.

CAO-onderhandelingen
Zoals gezegd, de CAO onderhandelingen 2004 zullen binnen niet al te lange tijd starten. Wij zullen binnenkort onze ledenraadpleging hiervoor opstarten. Die zal aanvangen met de reeds eerder aangekondigde CNV-kaderledenvergadering op woensdagavond 18 februari as. om 20:00 uur in de Eenhoorn in Amersfoort. U bent allen van harte welkom! Op die avond zullen wij ook onze concept-voorstellenbrief voor de komende CAO-onderhandelingen vaststellen. Vervolgens zal die worden toegezonden aan alle leden. Behalve over de nieuwe CAO zullen wij ook uitvoering komen te spreken over overgangsproblematiek van de ex-KPN-ers/ ex KPMG-ers/ex NUON-ers naar Atos Origin.

Schoonheidswedstrijd
Daarnaast hebben wij nog de schoonheidswedstrijd voor vakbonden, de kandidaatstellingsprocedure voor de nieuwe ondernemingsraad (hiervoor kunt u zich nu al per e-mail aanmelden), de situatie bij het voormalige Atos Ecuronext. Als u van plan bent te komen, mailt u dan dit dan even naar m.limmen@cnvdibo.nl. Maar bellen kan natuurlijk ook, via telefoonummer (023)5651052. Ook voor overige vragen kunt u altijd bij ons terecht. Het verspreiden van deze informatie onder collega's is prima. Desgewenst is deze informatie ook digitaal beschikbaar.