Ingezonden persbericht


5 februari 2004

Energiebedrijven blij met duidelijkheid over verantwoordelijkheid op toezicht van energie-installaties

De energiebedrijven zijn blij met de duidelijkheid die vandaag is ontstaan over de verantwoordelijkheid voor het toezicht op de energie-installaties in woningen. EnergieNed Federatie van Energiebedrijven in Nederland laat dit

in eerste reactie weten op de vandaag verschenen brief van de minister van VROM. De minister stelt in de brief aan de Tweede Kamer dat de gemeenten bereid zijn het toezicht als nieuwe taak op zich te nemen en dat er verplichte keuringen voor de energie-installaties van risicowoningen worden ingevoerd.

Nu duidelijk is dat de gemeenten toezicht op de veiligheid van energie- installaties zullen gaan houden, maakt dit de weg vrij om snel een keuringssysteem van woninginstallaties verder uit te werken en op te zetten. EnergieNed, de installateursorganisatie UNETO-VNI, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de door EnergieNed en GASTEC opgerichte Stichting Erkenningsregelingen (Sterkin) zijn inmiddels bezig met het ontwikkelen van een en ander. De energiebedrijven zien binnen een keuringssysteem goede mogelijkheden om hun kennis en ervaring op het gebied van installaties beschikbaar te stellen ­ installateurs kunnen dat overigens ook. Daarnaast kunnen de netbeheerders van de energiebedrijven binnen dit systeem goed hun wettelijke taak uitvoeren. Die wettelijk taak is het bevorderen van de veiligheid bij het gebruik van toestellen en installaties door het geven van gerichte voorlichting en advies.

EnergieNed en de energiebedrijven denken daarnaast mee over welke woningen tot risicowoningen moeten worden gerekend. EnergieNed brengt op dit punt de resultaten van de jaarlijkse gasongevallenregistratie in.

De eigen verantwoordelijkheid van eigenaren en gebruikers staat voorop bij de veiligheid van energie-installaties. De veiligheid van de energie-installatie wordt immers niet alleen bepaald door aanleg volgens de normen maar ook door een verantwoord gebruik. Daarnaast is bijvoorbeeld ook regelmatig onderhoud van gasapparaten van belang.

Voor meer informatie over dit persbericht kan contact op worden genomen met de heer S. Marbus, telefoon 026 ­ 356 36 57.


---- --