De Unie


GH Levensmiddelen-Ledenvergadering over nieuwe CAO

5 februari 2004 - De Unie staat voor maatwerk. Dus ook voor maatwerk voor de CAO Groothandel in Levensmiddelen! De inbreng van onze leden is hierin van groot belang. Wij willen u graag in de gelegenheid stellen uw mening kenbaar te maken en nodigen u uit voor de ledenvergadering.

Op 1 juli van dit jaar loopt de huidige CAO ten einde Dit betekent dat wij druk in de weer zijn met de voorbereiding op de komende onderhandelingen, die eind april zouden moeten gaan aanvangen. Voorspelbaar worden het lastige onderhandelingen? Wie het nieuws heeft gevolgd weet dat er sprake is van een zogeheten Najaarsakkoord. De vraag is hoe daarmee om te gaan? Een andere vraag is op welke onderwerpen wij vanuit De Unie gaan insteken? Vragen waarover wij graag eens persoonlijk met u en uw collega Unie-leden van gedachten willen wisselen.

Over het Najaarsakkoord
In de herfst van het afgelopen jaar kwam het Kabinet met verstrekkende wetsvoorstellen en bezuinigingsplannen op tafel. De VUT en prepensioenregelingen, de langjarige minima, de eigen bijdrage in de gezondheidszorg, de WW, de mate van schadeloosstelling van werknemers bij ontslag en de WAO kwamen allemaal ter discussie te staan. Daarnaast werd een nieuw, met vraagtekens omhangen fenomeen gepresenteerd: de levensloopregeling.
De centrale werkgevers- en werknemersorganisaties is het mes op de keel gezet. De mate van effectueren van de plannen wordt mede afhankelijk gesteld van het respecteren van de nullijn voor het CAO-jaar 2004. Over en weer zijn beloften gedaan die in het 1e kwartaal van dit jaar zichtbaar moeten worden. Vanaf het allereerste begin is De Unie over dit alles erg kritisch geweest. Deze ouderwetse centrale loonpolitiek zien wij zeker niet als een goede zaak voor onze economie. En daarmee ook zeker niet in uw belang!

De Unie is voor maatwerk
De Unie gaat er niet aan voorbij dat het met bepaalde sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven niet goed gaat. Aan de andere kant zijn er ook diverse sectoren, waarbij hardop de vraag gesteld mag worden of hier niet op zijn minst gestreefd kan blijven worden naar koopkrachtbehoud voor de werknemers? Naar onze mening moet je met die situaties op verschillende manieren kunnen blijven omgaan. Maatwerk dus! Dit is naar onze mening wel in het belang van de Nederlandse economie.

Motiveren, innoveren en produceren
Alle Kabinetsplannen van dit moment werken liggen als een verstikkende deken over het her en der te voeren overleg tussen werkgevers en vakbonden. In plaats van samen met werkgevers te kunnen gaan werken aan het weer op gang helpen van de economie, worden we nu gedwongen tot het eerst moeten maken van reparatieafspraken. Wellicht gaan die zelfs de volledige CAO-agenda bepalen?

Want liever maken we afspraken over het investeren in mensen en organisaties, het menselijker maken van werkorganisaties, het benutten van de denkkracht van mensen. Dit vormt de basis voor een verhoogde arbeidsproductiviteit, het leuker maken van werk en een positief effect op de loonontwikkeling.

De link naar uw CAO?
Natuurlijk is het de vraag waar wij uw CAO moeten plaatsen? Gaat het naar uw mening goed of juist slecht in de sector? En de vraag is ook waar wij het voor uw CAO over moeten gaan hebben? Kortom, het maatwerk voor de CAO Groothandel in Levensmiddelen! Het gaat hier over uw collectieve arbeidsvoorwaardenpakket, dus logischerwijs is juist uw inbreng van groot belang! Wij willen ook u graag in de gelegenheid stellen uw mening kenbaar te maken en daar met andere Unie-leden over van gedachten te wisselen.

De ledenvergadering
Graag weten wij tijdig op hoeveel aanwezigen wij mogen rekenen. Daarom verzoeken wij u om als u voornemens bent bij deze ledenvergadering aanwezig te zijn - zich uiterlijk op vrijdag 27 februari 2004 bij ons aan te melden. Daarbij graag vermelding van uw naam, lidmaatschapsnummer en het telefoonnummer waarop u overdag bereikbaar bent. Van tevoren even aanmelden s.v.p.! Het aanmelden kan per post

Voltairetuin 4,
2908 XJ Capelle a/d IJssel),

per e-mail:brw-i@unie.nl
per telefoon: 0345-851485).

Gezien het belang hopen dat velen van u zullen komen!

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

donderdag, 5 februari 2004