De Unie


Architectenbureaus - CAO overleg van start gegaan

5 februari 2004 - De concept wijzigingsvoorstellen van De Unie zijn na de ledenraadpleging ongewijzigd aan de werkgevers gepresenteerd. Hierbij treft u de standpunten van de werkgevers en De Unie voor het komende CAO-overleg aan.

CAO inzet van De Unie
Vorige keer heb ik u de concept wijzigingsvoorstellen toegezonden. Een enkeling heeft hierop gereageerd en ik heb een ieder persoonlijk een reactie gegeven. De opmerkingen betroffen voornamelijk de nieuwe fiscale regels met betrekking tot de kilometervergoeding bij reizen met eigen auto. In de CAO zijn hier echter geen bedragen over afgesproken, dit wordt op bureauniveau geregeld. De voorstellen zijn (ongewijzigd) afgelopen donderdag aan uw werkgever toegelicht.

BNA uitgangspunten voor het overleg
De BNA (de werkgevers) hanteert de volgende uitgangspunten voor de onderhandelingsagenda:

* Soberheid staat centraal;

* Terugdringen van een negatieve rendementsontwikkeling bij een groot aantal architectenbureaus in de branche;
* Voorkomen van een verdere afname van de werkgelegenheid in de branche; de BNA is van mening dat de verantwoordelijkheid van het voorkomen van nog meer gedwongen ontslagen zowel bij de werkgeversorganisatie als bij de werknemersorganisaties ligt;
* Zorgdragen voor het behoud van een laag ziekteverzuim in de architectenbranche, met name door het branchebrede risico op uitval door RSI te beperken;

* Zorgdragen voor naleving van de verantwoordelijkheden van sociale partners, zoals deze zijn verwoord in het Najaarsakkoord 2003;
* Zorgdragen voor een betere toegankelijkheid van de CAO voor personeel in dienst van architectenbureaus.

CAO voorstellen van de BNA

1. Een looptijd van 1 jaar, van 1 april 2004 tot en met 31 maart 2005.

2. Voor het behoud van de werkgelegenheid in de branche is het noodzakelijk dat bureaus dit jaar geen sterke verhoging van de werkgeverslasten te verwerken krijgen, daarom stellen wij voor om met de loonstijging de afspraken zoals deze gemaakt zijn in het Najaarsakkoord 2003 te volgen en dit jaar geen loonsverhoging toe te kennen. Tevens dienen de overige werkgeverslasten beperkt te blijven.

3. Wij wensen met 5 mei aansluiting te zoeken met de landelijk geldende regeling en deze dag eenmaal in de vijf jaar als een feestdag te beschouwen. Tezamen met de werknemersorganisaties onderzoeken wij op welke wijze de vrijgekomen geldwaarde of vrijgekomen tijd kan worden ingezet.

4. Wij streven er naar om de CAO 2004-2005 toegankelijker te maken voor werkgevers en werknemers en daarom de CAO in te richten conform een tussen CAO-partijen overeen te komen rubricering en met een omnummering van de huidige CAO-artikelen.

Sterker staan met meer leden
Regelmatig wordt er door de werkgeversdelegatie aangegeven dat de vakbonden te weinig leden hebben. Teveel medewerkers op architectenbureaus zijn nog geen lid van een vakbond. Hoe groter wij worden, des te sterker we staan in het overleg. Overtuig daarom uw collegas van het nut van het lid worden van De Unie. Maak een of meerdere collegas lid. Het levert u ook nog een cadeautje op. Samen sterk voor een goede CAO!

Hoe nu verder?
De onderhandelingsrondes worden gehouden op 13 en 27 februari, 2 en 25 maart.

Simonne de Zwart
Bedrijfsgroepvoorzitter

donderdag, 5 februari 2004