Vlaamse overheid

Nederland, Groot-Brittannië en Zweden scharen zich achter de lijn landuyt

Vlaams Minister van Werkgelegenheid Renaat LANDUYT houdt de grenzen dicht voor Oost- en Midden-Europese arbeiders. Dat heeft minister LANDUYT vandaag geantwoord op een vraag van VLD-Vlaams volksvertegenwoordiger Guy SOLS in de Commissie Werkgelegenheid en Economie van het Vlaams Parlement. In de commissie drukte de heer Sols zijn bekommernis uit aangaande een mogelijke massale immigratiestroom van arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Volgens de Vlaams volksvertegenwoordiger is deze aangelegenheid 'van dringende aard, vermits Vlaanderen moet klaar zijn voor de uitbreiding van de EU'

Minister Vice-president van de Vlaamse Regering en Vlaams Minister van Werkgelegenheid Renaat LANDUYT volgt de laatste dagen met grote belangstelling hoe steeds meer West-Europese beleidsmakers ervoor terugdeinzen om hun grenzen na 1 mei open te stellen voor de Oost- en Midden Europese arbeiders uit de nieuwe lidstaten.

Als Vlaams minister verantwoordelijk voor het uitreiken van de arbeidsvergunningen voor buitenlandse werknemers heeft Renaat LANDUYT er meteen voor gepleit dat de deuren in Vlaanderen best nog dicht blijven voor de nieuwe EU- migranten.
Gevraagd naar een reactie op het Nederlandse voorstel om jaarlijks 22.000 werknemers uit de tien nieuwe landen toe te laten, reageerde LANDUYT vorige week al sceptisch. "Dat lijkt mij onnoemelijk veel en hier in Vlaanderen gaan wij het op een heel andere manier aanpakken".

Volgens Renaat LANDUYT zal een nieuwe en ongebreidelde golf van arbeidsmigratie lijden tot sociale dumping en afbraak van heel wat sociale verwezenlijkingen. "Zolang ik in Vlaanderen werkzoekenden heb die de knelpuntvacatures kunnen invullen, ben ik tegen een massale import van werknemers uit Midden- en Oost-Europa. Zo'n migratiegolf zal de allerzwaksten op onze arbeidsmarkt en in onze samenleving uitstoten. In die zin blijven de deuren dicht en handhaven we de migratiestop voor nog minstens twee jaar. Er kan alleen een arbeidskaart worden afgeleverd als de economische nood echt is aangetoond door de werkgever. Eerst moet iedereen op zoek om de vacature op de eigen markt ingevuld te krijgen. En dat desnoods met opleiding", zo benadrukt Renaat LANDUYT.

Ondertussen is ook in Nederland de discussie weer hoog opgelopen. Daar vreest men dat laagopgeleiden niet meer aan de bak zullen komen als de arbeidsmarkt openstaat voor Polen, Hongaren en Tsjechen. De Tweede kamer weigert het voorstel van 22.000 nieuwe migranten goed te keuren en verwijst daarbij naar de strakke houding die in ons land wordt aangenomen.
Ook premier Tony Blair in het Verenigd Koninkrijk en de Zweedse Regering stellen zich nu op dezelfde lijn die Renaat LANDUYT verdedigt.

info : Stefaan KERGER, Kabinet minister Landuyt - tel. (0476) 497 832
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---