Gemeente Leiden

Persbericht

Project Uitbreiding kinderopvang Leiden succesvol afgerond

Publicatiedatum: 5 februari 2004

In de zomer van 2001 startte de gemeente Leiden met het project Uitbreiding kinderopvang Leiden. Dit project werd in december 2003 formeel afgesloten. Op donderdag 5 februari 2004, wordt het succesvolle project afgerond met een bezoek aan twee kindercentra en een feestelijke borrel.

Doel van het project

In 1997 riep de rijksoverheid de Stimuleringsmaatregel buitenschoolse opvang in het leven. De gemeente Leiden ging aan de slag met de uitvoering van deze maatregel, wat in 2001 leidde tot het project Uitbreiding kinderopvang Leiden. Het doel van dit project was om in samenwerking met verschillende partners de wachtlijsten voor kinderopvangplaatsen te verkleinen, zodat meer ouders in staat zouden zijn zorg en werk te combineren. Daarnaast wilde de gemeente een evenwichtige spreiding van het aantal kindercentra over de stad realiseren.

Resultaten

Bij de afsluiting van het project, zijn er meer nieuwe kindplaatsen gerealiseerd dan vooropgesteld was: in totaal 825,4 in plaats van de voorgenomen 600 (gerekend vanaf de start van de stimuleringsmaatregel in 1997).

Bij het project waren veel verschillende partijen betrokken, zoals gemeentelijke diensten, kindercentra, ondernemers en particulieren.

Zij toetsten in werkgroepen onder andere potentiële locaties voor kindercentra op geschiktheid voor die bestemming. Verder is er een standaard ontwikkeld voor het inplannen van kinderopvang bij alle toekomstige nieuwbouw en bestemmingsplannen. Daarnaast ontwikkelde de projectgroep een aanbestedingsprocedure voor nieuwe locaties. Deze procedure regelt de manier waarop (aspirant)- aanbieders van kinderopvangvoorzieningen kunnen meedingen naar een nieuw te ontwikkelen locatie. Deze nieuwe werkwijze is inmiddels een groot succes, verschillende gemeenten hebben de procedure bij de projectgroep opgevraagd.

Informatie

Om de ouders zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden van kinderopvang in Leiden, is er een kaart gemaakt met een overzicht van de locaties van kindercentra. Daarnaast zal de nieuwe gemeentelijke website, informatie over kinderopvang bevatten en linken naar de verschillende kinderopvangaanbieders.

Deze pagina is gewijzigd op 5-02-2004