Provincie Limburg

Verspreiding broedvogels in Limburg te zien op provinciale website Unicum voor Nederland

De Provincie Limburg heeft haar gegevens over de vogelstand in een internetapplicatie ondergebracht. Zodoende zijn de gegevens nu voortdurend voor iedereen te raadplegen. Sinds 1984 verzamelt de Provincie Limburg gegevens over de toestand van de natuur in het buitengebied. Een belangrijk deel van dit onderzoek betreft de vogelstand. Hiervoor wordt elk jaar een deel van het provinciale buitengebied onderzocht, zodat de gegevens actueel blijven. Inmiddels is een compleet beeld van de verspreiding van de Limburgse vogelbevolking beschikbaar. De Provincie Limburg loopt met het aanbieden van deze service via internet voorop in Nederland.

De Provincie gebruikt de natuurgegevens vrijwel dagelijks voor de ondersteuning van het beleid. Zo wordt bij wegenaanleg of ontwikkeling van een woonwijk gekeken hoe de natuur zo veel mogelijk gespaard kan blijven en hoe verlies aan leefgebied voor vogels gecompenseerd kan worden. De natuurgegevens dienen ook om na te gaan of een terrein voldoende kwaliteiten bezit om te worden aangekocht als natuurgebied. Wijzigingen van bestemmingsplannen gaan vergezeld van een natuurtoets waarbij de provinciale gegevens worden geraadpleegd, zodat plannen in overeenstemming zijn met (inter)nationale wetgeving. Een gedegen toets vooraf kan lange procedures voorkomen en daarmee tijd en geld besparen. De gegevens worden ook gebruikt bij het opstellen van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL), het Reconstructieplan Noord- en Midden Limburg en de faunabeheerplannen.

Gegevens tot op detailniveau
De veelheid aan plannen waarvoor de natuurgegevens betekenis hebben laat al zien dat niet alleen de Provincie zelf, maar ook gemeenten en onderzoeksbureaus zeer regelmatig gebruikmaken van de dataset. Voor een efficiënt gebruik heeft de Provincie de mogelijkheid onderzocht om de broedvogelgegevens via internet beschikbaar te stellen. Dat kan vanaf nu. De provinciale website is uitgebreid met een broedvogelapplicatie waarop iedereen tot op het detailniveau van 1 km² kan bekijken welke vogelsoorten in de omgeving voorkomen. De Provincie Limburg loopt met deze service voorop in Nederland en is de enige provincie die online, kosteloos en op dit detailniveau haar onderzoekgegevens aanbiedt. De Provincie bekijkt nog of in de toekomst de service kan worden uitgebreid met het beschikbaar stellen van de provinciale flora- en vegetatiegegevens. De broedvogelapplicatie is te vinden op www.limburg.nl (klik op Beleidsvoering - Ruimte en groen - Groen Natuurgegevens).

5-2-2004 14:12