Gemeente Haarlem


5 februari 2004

36/2004
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht


Efficiencywinst voor gemeente - meer gemak voor Haarlemmer
Proef met automatische kwijtschelding van gemeentelijke belastingen

De gemeente Haarlem start op proef met het automatisch kwijtschelden van gemeentelijke belastingen. In 2004 krijgen bijstandsgerechtigden en mensen ouder dan 65 jaar - wanneer zij in voorgaande jaren al voor kwijtschelding in aanmerking kwamen - geen aanslag meer. De gemeente zal achteraf op basis van steekproeven controleren of deze kwijtschelding terecht is geweest.

Lokale belastingen
De gemeente Haarlem heft eigen belastingen en heffingen. De gemeentelijke belastingverordening regelt wie deze belasting betaalt, hoe de hoogte van de aanslag wordt berekend en hoe de belasting wordt geïnd. Iedereen die moet rondkomen van een inkomen op het niveau van een bijstandsuitkering kan in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen.


Tot nu toe krijgen Haarlemmers altijd een aanslag voor de lokale belastingen. Burgers die meenden recht te hebben op kwijtschelding moesten dit via een formulier aanvragen. De gemeente toetste dan de aanvraag aan de hand van een aantal criteria en nam een besluit over kwijtschelding. Door de automatische kwijtschelding kan dit hele proces worden overgeslagen, wat een efficiencywinst oplevert voor de gemeente. De proef maakt het ook eenvoudiger voor de Haarlemse burger die recht heeft op kwijtschelding.

Aanvraagformulier
De proef met automatische kwijtschelding geldt voor de geselecteerde groepen: bijstandsgerechtigden en mensen ouder dan 65 die al eerder in aanmerking kwamen voor kwijtschelding. Alle overige Haarlemmers krijgen gewoon een aanslag voor de lokale belastingen. Wie een aanslag krijgt en meent ook in aanmerking te komen voor kwijtschelding, moet hiervoor gewoon een aanvraagformulier ophalen.

Ton Boon/Communicatieadviseur
023-5114483
amboon@haarlem.nl

---- --