Gemeente Doorn


Milieu / week 6

Opslag olie bovengrondse tanks

Voor de opslag van olie in bovengrondse tanks gelden voorschriften om de veiligheid te garanderen. Medewerkers van de Milieudienst Zuidoost-Utrecht controleren deze voorschriften. Soms treffen zij (kunststof)tanks aan die niet aan de eisen voldoen. Vanaf nu zal de handhaving op het naleven van de regels strikt aangepakt worden. Voor een veilige opslag van vloeibare aardolieproducten, zoals gasolie, dieselolie, huisbrandolie, stookolie en afgewerkte olie, in bovengrondse tanks heeft de Commissie Preventie van Rampen een richtlijn opgesteld, de CPR 9-6. Hierin staan de constructie-, installatie- en keuringsvoorwaarden waaraan een bovengrondse tank moet voldoen.

Als er in een vergunning, wet of besluit (AMvB) naar deze richtlijn verwezen wordt, dan moet de bovengrondse opslagtank voldoen aan de eisen van de richtlijn. Dit geldt ondermeer voor het Besluit Inrichtingen voor motorvoertuigen milieubeheer, het Besluit Opslag en transportbedrijven milieubeheer, het Besluit Tankstations milieubeheer, het Besluit Horeca-, sport en recreatie-inrichtingen milieubeheer en het Besluit Akkerbouwbedrijven milieubeheer.

In de praktijk betekent dit, dat bovengrondse opslagtanks voorzien moeten zijn van een tank- en een installatiecertificaat die door of namens de KIWA zijn verstrekt (of door instellingen die gelijke certificerende bevoegdheid hebben). Tanks die in gebruik zijn zonder deze certificaten moeten een introductiekeuring ondergaan,. Hieruit moet blijken of deze na eventuele aanpassingen kunnen voldoen aan de eisen van het betreffende Besluit.
Medewerkers van de Milieudienst Zuidoost-Utrecht treffen nog regelmatig tanks aan die niet voorzien zijn van een KIWA tank- en KIWA installatiecertificaat. Van een aantal van deze tanks, in het bijzonder tanks bestaande uit een kunststof zak omhuld met een metalen tank, heeft de KIWA aangegeven, dat deze nooit zullen kunnen voldoen aan de CPR 9-6.

Als tijdens een milieucontrole blijkt dat u een dergelijke tank heeft en dat deze moet voldoen aan de CPR-9-6 richtlijn, bent u in overtreding. U kunt dan proces verbaal krijgen. In het verleden heeft de Milieudienst niet altijd consequent opgetreden bij het aantreffen van een niet-gecertificeerde tank.Vanaf nu zal de Milieudienst strikter handhaven op het naleven van regels voor bovengrondse opslagtanks.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Milieudienst Zuidoost-Utrecht,
Tel. 030-6999500.