Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 5-2-2004

VWS gaat uitvinders en productontwikkelaars uitdagen met designwedstrijd

Staatssecretaris Ross-van Dorp van VWS schrijft een designwedstrijd uit. De wedstrijd wordt samen met de Zweedse regering georganiseerd. Het doel is productontwikkelaars, uitvinders en ook gewone burgers uit te dagen een bestaand product, prototype of idee in te schrijven dat zowel voor algemeen publiek bruikbaar is als voor mensen met beperkingen.

Het ontwerpprincipe wordt ook wel 'Design4all' genoemd. Dit principe betekent dat een product voor gewone consumenten, zonder noemenswaardige aanpassing, ook gebruikt kan worden door consumenten met een functionele beperking. De eisen die aan de inzendingen worden gesteld worden zijn:

* Dat ze zonder noemenswaardige aanpassing geschikt zijn voor mensen met een functionele beperking en daardoor dus als consumentenproduct bruikbaar zijn voor mensen met en zonder beperkingen.

* En dat ze een directe oplossing inhouden voor een vraagstuk in de dagelijkse praktijk van de zorg. Onder zorg verstaan we thuiszorg, instellingszorg of mantelzorg.

Categorieën
Inzenders kunnen inschrijven in drie categorieën: ideeën, prototypen en bestaande producten.
De wedstrijd wordt zowel in Zweden als in Nederland uitgeschreven. Zowel kleine uitvinders als grote bedrijven kunnen zich inschrijven. De mate van behoefte aan de oplossing voor het zorgprobleem zal de doorslag geven.

De jury bestaat uit zeven personen; vier uit Nederland, drie uit Zweden. De juryleden zijn afkomstig uit groeperingen voor consumenten met een functionele beperking, het bedrijfsleven in algemene zin en meer specifiek industriële ontwerpers voor consumentenproducten, zorgaanbieders en de overheid.

Prijzen
Het winnende idee zal worden gehonoreerd met een bedrag van 35.000, het winnende prototype zal een bedrag van 25.000 in de wacht slepen en aan het winnende product zal tenslotte een bedrag van 15.000 worden toegekend. De prijzen moeten wel worden besteed aan het ontwikkelen, het vervaardigen of op de markt brengen van respectievelijk het idee, prototype of product.

De staatssecretaris wil met de wedstrijd bereiken dat creativiteit en inventiviteit meer worden ingezet om zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen met een functiebeperking te bevorderen. Het is onderdeel van het kabinetsbeleid te bevorderen dat in een vroeger stadium rekening wordt gehouden met functiebeperkingen.