UNETO-VNI


UNETO-VNI verheugd over duidelijkheid rond toezicht gas- en elektra-installaties

Ondernemersorganisatie UNETO-VNI is verheugd over het akkoord dat het Ministerie van VROM en de VNG hebben bereikt over het toezicht op de veiligheid van gas- en elektra-installaties. De brancheorganisatie voor installateurs heeft de afgelopen jaren bij de overheid gepleit voor de noodzaak van een verplichte keuring. VROM maakte vandaag bekend dat er in eerste instantie voor de meest risicovolle panden een dergelijke keuring komt.

Risicovolle panden
UNETO-VNI vindt het van belang dat de overheid nu daadwerkelijk haar verantwoordelijkheid neemt om de risico's van onveilige installaties aan te pakken. De ondernemersorganisatie steunt de aanpak van VROM om de verplichte keuring in eerste instantie alleen voor risicowoningen in te voeren. Daarbij wijst de brancheorganisatie erop dat het van belang is om tot een goede definitie te komen van het begrip 'risicowoningen'. Daarbij zou er met name aandacht moeten zijn voor panden waar geen regulier onderhoud van installaties plaatsvindt.

Expertise
De Minister van VROM heeft aangekondigd nog voor het zomerreces met een planning te komen voor de wettelijke invoering van een verplichte keuring. UNETO-VNI is bereid om in overleg met het Ministerie haar expertise in te zetten om tot een goede opzet van een keuring en een daarbij behorend systeem van certificering te komen. De ondernemersorganisatie pleit ervoor de kosten van de verplichte keuring voor de woningbezitter zo laag mogelijk te houden. Dit zou kunnen door een keuring te koppelen aan de uitvoering van regulier onderhoud van de installatie.

//// einde persbericht ////