FNV

05-02-2004
Vakbonden voeren actie in de detailhandel

Vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond voeren actie in de mode-, sport- en schoenenwinkels voor een nieuwe CAO.

Onder de leus 'Een goede CAO is geen mode maar een must!' worden de komende weken handtekeningen opgehaald bij het personeel.

De 120.000 werknemers in de mode-, sport- en schoenenbranche zitten sinds kort zonder CAO. Ook al het overige overleg tussen sociale partners wordt opgeheven. Dat betekent dat de kinderopvangregeling verdwijnt en dat er daarnaast geen scholingsmogelijkheden meer zijn.

Maandenlange onderhandelingen tussen de werkgevers en de vakbonden hebben niet tot overeenstemming geleid. Grootste struikelblok was het loon, want de werkgevers weigeren een fatsoenlijke loonsverhoging te geven. Het gaat nog om contracten voor 2003, dus het Najaarsakkoord (geen loonsverhoging) is niet van toepassing. Vervolgens zijn bij zowel de CAO voor de Mode en Sport als de CAO voor de schoenendetailhandel de onderhandelingen afgebroken.

Dat betekent dat iedere werknemer straks zelf moet onderhandelen met zijn baas over de arbeidsvoorwaarden. Dan is het maar afwachten of er een loonsverhoging wordt toegekend.

Bestuurder Karin Heynsdijk van FNV Bondgenoten verwacht dat het uitblijven van een CAO het imago van de sector geen goed doet: "Het werken in de branche wordt zonder CAO natuurlijk veel onaantrekkelijker. Er is nu al een groot tekort aan personeel. Ik verwacht dat dat alleen maar groter wordt, want werknemers zullen nu eerder geneigd zijn over te stappen naar bijvoorbeeld de grootwinkelbedrijven als C&A, Miss Etam en Hunkemoller, die nog wel een fatsoenlijke CAO kennen."

De vakbond wil de werkgevers nu door middel van een handtekeningenactie duidelijk maken dat werknemers het niet eens zijn met het verdwijnen van de CAO. De opgehaalde handtekeningen zullen begin maart aangeboden worden aan de werkgeversorganisaties Mitex (mode-en sportwinkels) en VGS (Vereniging Grootwinkelbedrijf Schoenen).