Universiteit Maastricht

Persbericht
Universiteit Maastricht
6 februari 2004

Europese politieke idealen onder de loep

UM benoemt dr. T. Blom tot hoogleraar European Studies

De Europese integratie is een complex proces. Of de bestaande politieke idealen ook realiseerbaar zijn, is in dit opzicht een relevante vraag. Het is daarom voor de toekomst van de Europese samenwerking van belang om meer inzicht in dit proces te krijgen; om voorspellende uitspraken te kunnen doen en de idealen eventueel bij te stellen. Prof. dr. Tannelie Blom is per 1 januari 2004 benoemd tot hoogleraar European Studies aan de Faculteit der Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht (UM). In dit kader zal hij in de komende jaren het Europese integratieproces onderzoeken.

Op dit terrein is Blom geen onbekende: hij is directeur van de opleiding European Studies aan de UM. Deze studie werd twee jaar geleden mede op zijn initiatief opgericht en is erg succesvol. Zowel qua studenteninstroom als qua belangstelling van andere Europees georiënteerde instituten voor de opleiding. Zo neemt European Studies deel in een aantal belangrijke en prestigieuze internationale onderwijs- en onderzoeksprojecten, zoals het Network of Excellence (6e kader programma van de EU voor Research & Development) "Efficient and Democratic Governance in a Multi-level Europe" en het young reserachers training network "Dynamics and Obstacles of European Governance". De opleiding European Studies past in het Europese en internationale profiel van de UM.

Blom (1954) is van huis uit filosoof en promoveerde cum laude aan de Universiteit Maastricht op grondslagenonderzoek van de sociologie. Daarnaast maakte hij geregeld uitstapjes naar de geschiedwetenschappen en publiceerde op het gebied van de gezins- en relatietherapie. Hij was onder andere fellow van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) en van het Institut für die Wissenschaften Vom Menschen (IWM) te Wenen. In de tweede helft van de jaren negentig ging hij zich steeds meer interesseren voor het Europese integratieproces, dat hij nog steeds als een uitdagend filosofisch probleem beschouwt.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. Tannelie Blom, tel. 043 3883312, e-mail Blom@PHILOSOPHY.unimaas.nl

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl De persberichten van de UM staan ook op internet
http://www.unimaas.nl/algemeen.asp?id=1KM73K2D34AHNV5D6TM0&taal=nl