Gemeente Den Helder

05-02-2004
Gezond en veilig wonen (deel 4)

We steken veel tijd en energie in het opknappen en verfraaien van onze woningen. Thuis moet een plek zijn waar het plezierig en behaaglijk is. Maar weet u ook hoe veilig en gezond uw woning is? Lang niet iedereen is bekend met de diverse gezondheidsrisicos binnenshuis. Daarom deze serie Gezond en Veilig wonen. Vandaag deel 4: schoon drinkwater.

Schoon drinkwater, ook voor de kleine
We hebben in Nederland gelukkig heel schoon drinkwater. Alleen de legionellabacterie en loden leidingen kunnen in bepaalde situaties de kwaliteit van het water in gevaar brengen. Let daarom op een aantal zakenor de kleine.
.

Leidingen doorspoelen na vakantie
Bent u langer dan een week weggeweest? Dan is het raadzaam direct bij terugkomst alle kranen (warm en koud) een minuut open te zetten. Zo spoelt u het water weg waarin tijdens uw afwezigheid bacteriën de kans hebben gehad zich te vermenigvuldigen. Het gevaarlijkst is de legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken. Besmetting kan alleen gebeuren door het inademen van waterdruppeltjes (waterdamp) waarin de legionellabacterie zit. Dompel ook de douchekop onder in een emmer met water en ventileer goed.

Warm water ècht warm
Staat de boiler of combiketel wel goed afgesteld? Als het water wordt verwarmd tot 60 gra-den of meer, is er niets aan de hand. Is het echter minder dan 60 graden, dan krijgen bacte-riën de kans zich te vermenigvuldigen. Ook hier is de legionellabacterie weer het grootste risico voor uw gezondheid.

Loden leidingen en uw baby
Loden leidingen komen alleen voor in huizen van voor 1960. Veel loden leidingen zijn al gesaneerd, maar niet in alle huizen is dit het geval. Heeft u een baby die flesvoeding krijgt? Dan is drinkwater uit loden leidingen voor uw kleine af te raden. Gebruik in dat geval het eerste jaar bronwater voor het bereiden van flesvoedingen en drinken. Geeft u borstvoeding, dan kunt u zelf wel gewoon water uit de kraan blijven drinken. Overigens is het gezondheids-risico van lood in drinkwater erg klein, maar onderzoek heeft uitgewezen dat teveel lood in het babylichaam gevolgen heeft op intelligentie en gedrag van kinderen.

Meer informatie over de legionellabecterie en loden leidingen vind u op www.vrom.nl, www.minvws.nl