Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

5-2-2004

Staatssecretaris Van Geel (VROM) is niet verrast over de uitspraak van de rechter over Schiphol. De rechter draagt mij in feite op te doen wat ik toch al deed: namelijk met voortvarendheid doorgaan met de ontwikkeling van een statistisch causaal model, aldus Van Geel.

Milieudefensie eiste in een kort geding dat VROM dit jaar een model ontwikkelt opdat de kans op een vliegramp op Schiphol tot het niveau van 1990 wordt gereduceerd (zogenaamde standstill voor het groepsrisico).Van Geel liet eind vorig jaar weten dat zo'n standstill die de Tweede Kamer in een wet had laten vastleggen, niet uitvoerbaar is. Dat komt met name, omdat er meer is gebouwd in de omgeving van Schiphol. Van Geel beloofde te werken aan een nieuw veiligheidsbeleid, dat over 2 jaar klaar moet zijn.
Van Geel laat weten dat de uitspraak van de rechter niets af doet aan zijn voornemen om een nieuw veiligheidsbeleid voor het groepsrisico te ontwikkelen: ik zal doorgaan met het voorbereiden van de wetswijziging en het ontwikkelen van het nieuwe veiligheidsbeleid voor het groepsrisico , aldus de staatssecretaris, die momenteel in India verblijft.
De staatssecretaris voelt zich gesteund door de uitspraak. Ik heb altijd betoogd dat het onmogelijk is om aan een standstill te voldoen. De rechter betwijfelt dit ook door te stellen: op zijn minst genomen is het zeer twijfelachtig of de wet op dit punt (nog) uitvoerbaar is. De rechter bepaalde eveneens dat VROM rechtstreeks aan Milieudefensie moet rapporteren over de voortgang. Curieus, aldus Van Geel. daar hebben we toch de Tweede Kamer voor?.

Meer info:
Download de rechterlijke uitspraak (pdf, 78 KB) Website Milieudefensie:
http://www.milieudefensie.nl/persber/mobicamp/040204.htm