Ministerie van Justitie

OM onderzoekt mogelijkheden voor organisatorische wijzigingen 5 februari 2004

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of de huidige interne werkwijze en de daarbij behorende inrichting van de organisatie nog voldoet gezien de ontwikkelingen van de laatste jaren. Het OM moet in het kader van het veiligheidsprogramma het tekort in de rechtshandhaving sterk verminderen. Dit betekent een sterke toename van het aantal zaken. Daarnaast dient de strafrechtelijke handhaving op een kwalitatief hoger niveau gebracht te worden. De noodzaak om te komen tot een verhoging van de prestaties van het OM heeft thans de vraag doen rijzen of er verbeteringen mogelijk zijn in de huidige organisatie, zoals die in de jaren negentig vorm heeft gekregen, die aan deze doelstelling kunnen bijdragen. Het OM zal dit najaar met een nader voorstel komen. Dit blijkt uit een brief van minister Donner van Justitie aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft zich ten doel gesteld Nederland veiliger te maken. Met de uitvoering van de maatregelen in het Veiligheidsprogramma wil het kabinet dit realiseren. Het terugdringen van het tekort in de rechtshandhaving en het sterk verminderen van de misdaad zijn daarbij speerpunten. Voor het OM betekent dit een sterke toename van het aantal te verwerken zaken. In de notitie 'Perspectief op 2006' heeft het College van procureurs-generaal daarenboven aangegeven hoe het OM de strafrechtelijke handhaving op een kwalitatief hoger niveau wil brengen.

Het denken over aanpassingen in de organisatie van het OM heeft sindsdien niet stilgestaan. Zo is er de ontwikkeling dat een aantal terreinen een vorm van specialisatie vergt die de afzonderlijke parketten overstijgt. Dit resulteerde bijvoorbeeld in de vorming van een interregionale fraudeaanpak en expertisecentra. Verder is voor de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit het Landelijk parket met het oog op de inrichting van de nationale recherche uitgebreid. Ook de oprichting van het Functioneel parket inzake specialistische zaakstromen past in dit kader.

De taak van het OM is verder veranderd. De rol bij de aansturing van de politie is sterker geworden met de steeds bredere toepassing van het strafrecht als instrument om maatschappelijk ongewenste verschijnselen te beheersen en tegen te gaan. Daarmee is ook de druk op het OM groter geworden. De rol van het OM in het vooronderzoek alsook op het terrein van de zelfstandige afdoening van strafzaken is verder gegroeid. Het OM moet enerzijds meer zaken snel afdoen, en anderzijds een steeds groter, gevarieerder en complexer pakket van specialistische zaken goed weten te behandelen.