Gemeente Ede

nummer 24 / Ede, 5 februari 2004

Uitbreiding kinderdagopvang volledig gerealiseerd

Sinds 1997 is het aantal gesubsidieerde kinderdagopvangplaatsen in Ede fors uitgebreid. In totaal zijn er in de gemeente Ede nu 627 plaatsen kinderopvang en 316 plaatsen buitenschoolse opvang. Ruim 2000 kinderen profiteren daarvan, omdat van één voltijdsplaats in het algemeen meer kinderen gebruik maken. Daarnaast zijn er ook instellingen die ongesubsidieerde plaatsen aanbieden.

Ede heeft in de jaren 1997- 2002 van het rijk geld gekregen voor het realiseren van 491 extra opvangplaatsen voor 0-12 jarigen. Eind 2002 is deze regeling met een jaar verlengd. Bij deze verlenging kwam tevens aanvullende subsidie beschikbaar. Ede heeft hiervan subsidie voor 117 kindplaatsen gekregen. Doel bij de uitbreiding is het realiseren van een toegankelijk en evenwichtig gespreid aanbod van kinderopvang dat voldoet aan alle kwaliteitseisen en inspeelt op de behoefte van de ouders.

Verdeling subsidie
De 117 plaatsen die voor deze extra subsidie in aanmerking kwamen moesten uiterlijk 31 december 2003 zijn gerealiseerd. In totaal hebben 5 aanbieders van kinderdagopvang offertes ingediend. Het aantal gevraagde kindplaatsen overtrof bijna twee maal het aantal beschikbare plaatsen. De gemeente Ede heeft alle offertes beoordeeld en getoetst. Uiteindelijk is de subsidie aan drie instellingen voor kinderopvang toegekend.

Realisatie
Op 31 december 2003 waren alle kindplaatsen gerealiseerd. Begin 2004 en werden de eerste kinderen opgevangen. Op deze datum was zowel de doelstelling van de eerste uitbreidingsronde van 491 kindplaatsen als de tweede uitbreidingsronde van 117 kindplaatsen gerealiseerd.

Aanbod kinderopvang
Per 1 januari 2004 zijn er in totaal 12 aanbieders van kinderopvang in de gemeente Ede.
Samen exploiteren zij 18 locaties kinderdagverblijven, 14 locaties buitenschoolse opvang en 2 gastouderbureaus. Alle aanbieders samen exploiteren in totaal 627 plaatsen kinderopvang en 316 plaatsen buitenschoolse opvang. Daarnaast zijn in Ede ook nog twee gastouderbureaus actief.

De wachtlijsten in de Gemeente Ede zijn momenteel korter dan enkele jaren geleden. Dit is het gevolg van de diverse uitbreidingen en de mindere economische situatie. Kinderen komen nog wel naar het kinderdagverblijf maar er worden vaak minder dagdelen afgenomen.