Ministerie van Buitenlandse Zaken


- De Voorzitter van de Adviesraad

Internationale Vraagstukken

Mr. F. Korthals Altes

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


- Directie Culturele Samenwerking, Onderwijs en Onderzoek

Afdeling Internationaal Cultuurbeleid

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag


Datum


- 30 januari 2004

Auteur


- Dr. Henk Voskamp


Kenmerk


- DCO-17/04

Telefoon


- +31 70 348 5564


Blad


- 1/2

Fax


- +31 70 348 4716


Bijlage(n)


- - henk.voskamp@minbuza.nl


Betreft


- Adviesaanvraag betreffende de invloed die culturele en religieuze factoren op ontwikkelingsprocessen kunnen uitoefenen

www.minbuza.nl

C.c.


- DCO, DSI, SPL


-

Naar aanleiding van de beleidsnotitie "Aan Elkaar Verplicht" heb ik op 17 november 2003 overleg gevoerd met de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer. In dit overleg is van verschillende zijden aan de orde gesteld dat ontwikkelingsprocessen door culturele of religieuze factoren worden beïnvloed. Daarbij is gesteld dat deze invloed, hetzij positief of negatief, zou dienen te worden betrokken bij beleidsontwikkeling op het terrein van ontwikkelingssamenwerking.

In mijn reactie heb ik gesteld dit een interessant en belangrijk vraagstuk te vinden. Ik heb op verzoek van de Kamer in overweging genomen, en besloten, om de Adviesraad Internationale Vraagstukken te verzoeken mij hierover een advies uit te brengen.

Het betreft een thema waaraan in de afgelopen decennia op uiteenlopende wijze aandacht is besteed, zowel in wetenschappelijke kring als in het maatschappelijk debat. Ook in historische studies heeft dit vraagstuk al lang aandacht gekregen. Veel van deze studies verdisconteren echter onvoldoende de invloed van de snel toegenomen interactie tussen lokale, nationale en wereldwijde ontwikkelingen op zowel economisch als sociaal-cultureel terrein. Daarnaast is het onderzoek doorgaans gericht geweest op het vinden van verklaringen voor het verloop van bepaalde ontwikkelingsprocessen of het voortbestaan van maatschappelijke problemen op lokaal of nationaal niveau.

Tegen deze achtergrond zou ik het op prijs stellen indien de Raad in een advies zou kunnen ingaan op de volgende vragen:


-hoe beoordeelt de Raad de invloed van culturele en religieuze waardenstelsels op ontwikkelingsprocessen tegen de achtergrond van een voortdurende globalisering van politieke, economische en culturele omgevingsfactoren;


-kunnen hierbij duidelijk herkenbare positieve of negatieve factoren worden onderscheiden die van betekenis kunnen zijn voor het formuleren van strategieën voor duurzame en zo stabiel mogelijke sociaal-economische ontwikkeling;


-hoe kan de invloed van dergelijke factoren worden geoperationaliseerd bij het formuleren van een ontwikkelingssamenwerkingsbeleid dat gegrondvest is op respectering van mensenrechten en de beginselen van de internationale rechtsorde.

De vraag hoe de invloed van culturele en religieuze factoren dient te worden betrokken bij beleidsontwikkeling op het terrein van ontwikkelingssamenwerking verdient naar mijn mening in het bijzonder de aandacht tegen de achtergrond van de uitgangspunten die ik heb geformuleerd in de beleidsnota "Aan Elkaar Verplicht".

Ik ben mij er terdege van bewust dat het hier complexe vraagstukken betreft, waarop geen eenvoudige antwoorden bestaan. Maar juist gezien deze complexiteit en het feit dat de vraagstukken onderdeel vormen van een problematiek die zich niet beperkt tot ontwikkelingssamenwerking als zodanig, hecht ik eraan de Raad om advies te vragen.

Met het oog op de parlementaire agenda zou ik u willen verzoeken uw advies op een zodanig tijdstip uit te brengen dat het ten tijde van de Algemene Politieke Beschouwingen in het najaar van 2004 voorhanden is.

Uw advies zie ik met bijzondere belangstelling tegemoet.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking


-

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

===