Dienstenbond CNV

CAO Schoenendetailhandel is niet meer!
05-02-2004

Na maanden onderhandelen is het resultaat : geen CAO. Het bleek niet mogelijk om met werkgevers een acceptabele loonsverhoging overeen te komen. Het bod van de werkgevers is te laag en staat in geen verhouding tot loonsverhogingen elders in de detailhandel. CNV Dienstenbond heeft oog voor de economische gevolgen voor de branche en verwacht van werkgevers dat zij oog hebben voor de economische situatie van de werknemers.

CNV Dienstenbond is bereid tot het accepteren van een éénjarige CAO met daarin een structurele loonsverhoging van 1,75% en een eenmalige uitkering van 0,25% van het jaarinkomen. Daarnaast willen wij alle creativiteit inzetten om tot een CAO te komen. Werkgevers wilden echter een tweejarige CAO vastleggen met een structurele loonsverhoging van slechts 1% en een eenmalige uitkering van 0,5%. Kortom, werkgevers wijzen ons eindbod af, zonder een redelijk alternatief te bieden.

Geen garanties
Nu er geen CAO meer is, zijn uw arbeidsvoorwaarden afhankelijk van de afspraken die u kunt maken met uw werkgever. In veel gevallen moet u maar afwachten wat uw werkgever bereid is te geven. De werkgeversorganisaties Mitex en VGS adviseren hun achterban weliswaar om werknemers een loonsverhoging te geven. Maar dat advies biedt geen garanties. Die houding komen wij voortdurend tegen in het CAO-overleg: wij werkgevers bepalen!

Terugvechten
Wij staan met de rug tegen de muur. De vraag is of wij daar blijven staan of dat wij terugvechten. De CAO voor de Schoenendetailhandel kent nog niet zon lange traditie als die in de mode- en sportbranche. Er zijn de afgelopen jaren wel investeringen gedaan, die het werken in de schoenendetailhandel op veel punten hebben verbeterd, zowel voor werknemers als werkgevers. Er is ondanks moeizame onderhandelingen bijvoorbeeld gezorgd voor kinderopvang, scholingssubsidies, imagoverbetering en goede loonontwikkeling. En wij hadden nog veel meer plannen.

Zet uw handtekening!
Zijn al die investeringen nu voor niets geweest? Het is aan u, werknemer zonder CAO. Stuur de kaart 'Een CAO is geen mode maar een must' voorzien van uw handtekening retour en CNV Dienstenbond zal deze (samen met FNV Bondgenoten) op ludieke wijze aanbieden aan Mitex en VGS om onze massale onvrede kenbaar te maken. (Heeft u de kaart nog niet, neem dan contact op via f.monsma@cnvdibo.nl.)

Dit is nog maar het begin, doe mee! Dit is een gezamenlijke actie van CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten, want hoe meer reacties hoe beter!

Word lid!
Het is belangrijk om voor uw eigen arbeidsvoorwaarden op te komen, word lid!
Samen staan wij sterker! Bel CNV Dienstenbond (023)5651052 of kijk verderop op deze site.

Word lid

Samen met de collegas uit de mode- en sportdetailhandel staan wij sterk!

Zie ook: Mitex trekt de stekker uit CAO Mode- en Sport