Dienstenbond CNV

Mitex trekt de stekker uit CAO Mode- en Sport
05-02-2004

Werkgeversorganisatie Mitex heeft op 20 januari jongstleden eenzijdig aangekondigd dat er geen CAO meer van kracht is in de Mode- en Sportdetailhandel. Tijdens intensieve onderhandelingen heeft CNV Dienstenbond de werkgevers laten weten graag over alle creatieve oplossingen te willen praten. Mitex heeft vervolgens zonder ons te informeren een persbericht uitgevaardigd. Wij moesten het nieuws daarom uit de pers vernemen.

In december 2003 heeft CNV Dienstenbond de werkgevers een eindbod voorgelegd. Op hun verzoek hebben wij dat vervolgens aangepast en daarover een ledenraadpleging gehouden. Uit het enorme aantal reacties daarop blijkt dat onze leden hechten aan het behoud van de CAO om niet vogelvrij te zijn. Namens alle werknemers hebben wij ons hard gemaakt voor een CAO die loopt van 1 april 2003 tot 1 januari 2005, met daarin een structurele loonsverhoging van 1,75% en een eenmalige uitkering van 0,25% van het jaarinkomen. De werkgevers hebben dat nu afgewezen en zonder verder overleg de stekker eruit getrokken!

Vogelvrij
Het gevolg is dat u vogelvrij bent. Mitex zal haar achterban weliswaar adviseren om werknemers per 1 maart 2004 een loonsverhoging te geven van 1,5% over het CAO-loon. Maar dit is een vrijblijvend advies waar u, anders dan bij een CAO, geen rechten aan kunt ontlenen. Die houding komen wij voortdurend tegen in het CAO-overleg: wij werkgevers bepalen!

Investeringen
Wij staan met de rug tegen de muur. De vraag is of wij daar blijven staan of dat wij terugvechten. De investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan, hebben het werken in de Mode- en Sportdetailhandel op veel punten verbeterd, zowel voor werknemers als werkgevers. Er is onder meer gezorgd voor kinderopvang, scholingssubsidies, nieuwe functieomschrijvingen, imagoverbetering en goede loonontwikkeling. En wij hadden nog veel meer plannen.

Zet uw handtekening!
Zijn al die investeringen nu voor niets geweest? Het is aan u, werknemer zonder CAO. Stuur de kaart 'Een CAO is geen mode maar een must' voorzien van uw handtekening retour en CNV Dienstenbond zal deze (samen met FNV Bondgenoten) op verrassende wijze aanbieden aan Mitex om onze massale onvrede kenbaar te maken. (Heeft u de kaart nog niet, neem dan contact op via f.monsma@cnvdibo.nl.)

Dit is nog maar het begin, doe mee! Dit is een gezamenlijke actie van CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten, want hoe meer reacties hoe beter!

Word lid
Het is belangrijk om voor uw eigen arbeidsvoorwaarden op te komen, word lid!
Samen staan wij sterker! Bel CNV Dienstenbond (023)5651052 of kijk verderop op deze site.