Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 5 februari 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

In de maak: 'monumentenlijst' voor straatbomen

Het Dagelijks Bestuur wil een lijst maken van bijzonder beschermwaardige bomen langs de straten en op de pleinen. Deze straatbomen krijgen extra bescherming bij een kapaanvraag of bij werkzaamheden rondom de boom. Nieuw is ook het voorstel dat wie een beeldbepalende klimplant wil vellen, een vergunning nodig heeft. Dit staat in de nieuwe bomenverordening die het Dagelijks Bestuur ter visie legt van 11 februari t/m 5 maart. De bomenverordening komt in plaats van de uit 1995 daterende kapverordening. De nieuwe verordening biedt door aanscherping van de oude kapverordening een betere bescherming van de bomen. Zo kent de verordening een verbod tot beschadigen en beplakken van bomen en het snoeien door onbevoegden. Zowel bij legale als bij illegale kap, kan het DB een herplantplicht opleggen. Ook kan het bestuur een geldelijke bijdrage voorschrijven voor herplant elders. De bomenverordening biedt een uitgebreide begrippenlijst met gedetailleerde omschrijvingen. De bekendste bomenkade is de Geuzenkade met in de plantsoenen zilveresdoorns en moseiken en langs het water treurwilgen, moerascipressen, rododendrons en een Eisenholzbaum. Ook op het Columbusplein staan veel verschillende bomen, zoals linden, berken, populieren en drie valse Christusdoorns. Nadat de stadsdeelraad de bomenverordening op 27 april behandeld heeft, wordt de 'monumentenlijst' voor bomen opgesteld.

Informatie: Manuel Monkau, telefoon020- 5892783

De Baarsjes vraagt extra parkeervergunningen voor onderwijzers

De Baarsjes wil voor onderwijzers en ander onderwijzend personeel een verdubbeling van het aantal parkeervergunningen. In De Baarsjes werken in het onderwijs vierhonderd personeelsleden, voor wie tot dusver dertig parkeervergunningen beschikbaar zijn. De faciliteit heeft te maken met het dreigende tekort aan personeel. Totnogtoe weten de scholen de tekorten het hoofd te bieden door veel zij-stromers op te leiden, maar er staan veel pensioneringen voor de deur. De extra parkeervergunningen zijn zogeheten maatschappelijke parkeervergunningen die mogelijk zijn via een experimenteerregeling, die vooruitloopt op de toekomstige Menukaart Parkeerregelingen. Het Dagelijks Bestuur dient de aanvraag in bij de gemeente Amsterdam. Eerder kregen Zeeburg, Westerpark en Zuideramstel een dergelijk verzoek gehonoreerd. Informatie: Manuel Monkau, telefoon 020- 5892783

As Siddieq krijgt voorschool

De As-Siddieq begint een voorschool, de zevende in De Baarsjes. Er is een nieuwe speelzaal voor peuters en er zijn zeven kleutergroepen. De voorschool bereidt kansarme peuters en kleuters voor op de basisschool. De As-Siddieq bestaat sinds 1989 en heeft bijna vijfhonderd leerlingen, van onder meer Turkse, Marokkaanse, Somalische en Egyptische afkomst. Veertig procent van de leerlingen komt uit het stadsdeel. De Baarjes heeft zeven voorscholen. Het Amsterdamse doel om in 2006 vijftig procent van de kansarme peuters en kleuters te bereiken, wordt in De Baasjes al bereikt in 2004.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892702

Uitnodiging: Westerweelschool in aanbouw

Op 24 februari om 15.45 uur is de eerste mogelijkheid om het nieuwe schoolgebouw (in aanbouw) Westerweel te bekijken.

Uitnodiging: Eerste ronde buurtoverleggen

Het stadsdeel houdt jaarlijks met elke buurt drie buurtoverleggen. De eerste ronde is in maart en heeft dit jaar 'veiligheid' als thema.

17 maart Jan Maijenbuurt, Admiralenbuurt, Mercatorbuurt (buurtwethouder Mirjam Smeels)

22 maart Postjesbuurt (buurtwethouder Henk Boes)

25 maart Van der Does-, Tromp- en Geuzenbuurt (buurtwethouder Witte Goudriaan)


1 april Chassébuurt (buurtwethouder Henk van Waveren)

Later dit jaar volgen de tweede en derde ronde, de tweede in juni en de derde in november.

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl, mobiel 06-20541756