Gemeente Leiden

Leidse aanpak voorbeeld voor Nederlandse gemeenten

Wethouder Ron Hillebrand over de oplossingen voor beschermd stadsgezicht

Publicatiedatum: 6 februari 2004

Leiden verleent nog vrijwel aan iedere bouwaanvraag voor de binnenstad de gevraagde medewerking. Leiden kent geen bouwstop of bouwverbod. Aan het woord is wethouder Ruimtelijke Ordening, Ron Hillebrand. Er is dus geen sprake van een ramp die nog jaren zal voortslepen en waar we helemaal niets aan doen. Heldere taal van een wethouder over de oplossing die zijn gemeente vond voor de problematiek in het beschermd stadsgezicht.

BOUWEN EN WONEN - Vorig jaar augustus werden Leiden en andere Nederlandse gemeenten verrast door een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Er mochten van de ene op de andere dag geen bouwaanvragen meer worden verleend in gebieden waar bestemmingsplannen nog niet waren voorzien van de status beschermd stadsgezicht. Dat heeft niemand aan zien komen. We waren compleet verrast. Op dat moment hadden we, als vele andere gemeenten, onze bestemmingsplannen nog niet allemaal aangepast aan deze status, aldus Hillebrand. Het stond wel op de planning, maar de urgentie was er niet.

Wethouder Ron Hillebrand

Wethouder Ron Hillebrand. Foto: Henk Bouwman

Het gevolg was dat bouwaanvragen voor delen van de binnenstad aangehouden moesten worden. En even leek het erop dat alle bouwplannen stil zouden komen liggen of zelfs geen doorgang zouden vinden. Daar is dus gelukkig geen sprake van geweest. We werden niet lamgeslagen door de rechtelijke uitspraak. De ramp van een dreigende bouwstop of verbod bleef uit. Eerder het tegenovergestelde vond plaats. We zijn direct aan de slag gegaan om de ontstane situatie aan te pakken.

Vooruitakkoord

Het college van Burgemeester en Wethouders kwam vrij snel met een creatieve oplossing: het Vooruitakkoord. Hillebrand: Het Vooruitakkoord is een praktische en legale oplossing. Aanvragers van bouwvergunningen hoeven in Leiden nu niet te wachten totdat de bestemmingsplannen zijn herzien. Als een bouwplan voldoet aan bepaalde voorwaarden, dan kan de uitvoering ervan met een Vooruitakkoord toch doorgang hebben. Leiden heeft hierin een echte pioniersrol. Collega-gemeenten en zelfs provincies benaderen ons om advies en uitleg te krijgen over het Vooruitakkoord.

Ondertussen worden de bestemmingsplannen met voortvarendheid aangepast aan de status beschermd stadsgezicht. Vorige week werd door het college van Burgemeester en Wethouders een voorontwerp paraplu bestemmingsplan voor grote delen van de binnenstad vastgesteld. Het betreft De Camp, Maredorp, Pancras-Oost, Academiewijk en Levendaal-West.

Het paraplu-bestemmingsplan bevat aanvullende voorschriften, ter bescherming van het stadsgezicht, voor een aantal al geldende bestemmingsplannen. Met één actueel plan worden de verouderde plannen aangepast aan de status beschermd stadsgezicht. Dat betekent dat voor deze gebieden de problemen snel en voorgoed zijn opgelost. Bouwvergunningen worden weer op gebruikelijke wijze afgegeven. En voor de overige gebieden kan nog steeds beroep worden gedaan op het Vooruitakkoord, aldus de wethouder.

Al met al kan Hillebrand terugkijken op een woelige periode, maar met een tevreden gevoel. Ondanks vaak negatieve berichtgeving blijf ik overtuigd van het feit dat we als gemeente adequaat en slagvaardig hebben gereageerd. De gevolgen zijn beperkt gebleven. Het gros van de vergunningen kunnen we met het paraplu-bestemmingsplan weer verlenen. En als het maar enigszins kan, verstrekken we in de overige gebieden een Vooruitakkoord. Het werkt prima en we raden iedereen dan ook aan om gewoon bouwaanvragen te blijven indienen, aldus de wethouder.

Deze pagina is gewijzigd op 6 februari 2004