Gemeente Leiden

Ik heb nog nooit in zon ding gezeten!

Vrijwilligers winnen VIP-treatment

Publicatiedatum: 6 februari 2004

Onder het motto WIE MEEDOET WINT vond op vrijdag 30 januari in het Leids Volkshuis de grote prijsuitreiking plaats van de promotiecampagne voor het vrijwilligerswerk. Op initiatief van WAVeS en met subsidie van de gemeente ging de campagne vorig jaar september van start. Vanaf dat moment waren alle vrijwilligers van Leiden en omstreken Very Important People.

CULTUUR EN EDUCATIE - De VIPS die zich tijdens de campagne hadden aangemeld, namen vrijdag vol spanning plaats op de roodpluchen stoelen in de foyer van het Volkshuis. Tv-presentator Menno Bentveld opende de feestelijkheid met de woorden: Deze avond is bedoeld om u in het zonnetje te zetten. En dat was niet gelogen, want de kersverse vrijwilligers maakten kans op een jaar lang gratis bloemen, een dag rondgereden worden in een limousine of een hele dag bediend worden door een echte butler. Aan wethouder Hans Buijing de eer om de namen van de drie hoofdprijswinnaars bekend te maken.

Trots

Die limo lijkt me echt geweldig, lacht Mevrouw van den Berg. In oktober meldde zij zich aan als vrijwilligster en sindsdien is zij werkzaam als gastvrouw in een verzorgingshuis in Voorschoten. Hartstikke leuk werk! Misschien krijg ik in de toekomst zelfs een vaste aanstelling!

Mevrouw van den Berg is niet de enige die trots is op haar vrijwilligersbaan. In de foyer van het Volkshuis worden aan iedere tafel enthousiaste verhalen verteld en bijzondere ervaringen uitgewisseld. Ook mevrouw van den Dop heeft het ontzettend naar haar zin als vrijwilligster bij Dekken en Dienen in Rijn en Vliet: Geweldig werk. Door die campagne voel ik me bovendien ook een echte VIP. Ik heb zelfs al in het Leids Nieuwsblad gestaan.

Een prijs vinden de aanwezigen niet per se nodig, maar als wethouder Hans Buijing met de eerste trekking begint, is de spanning in de zaal te snijden. En de winnaar van een jaar lang gratis bloemen is An Kulk! Applaus in de zaal. Bloemist David Nieuwenburg staat al klaar om de prijs uit te reiken. Iedereen kijkt om zich heen. Wie zal er opstaan? Het is Ria Streefkerk van het Thuiszittersproject uit Overrhijn die in naam van An het podium betreedt. An is helaas met vakantie, maar ik weet zeker dat ze er hartstikke blij mee is, verzekert Ria de aanwezigen, en wij zijn ook blij met haar.

De vrijwilligers werden als VIP's behandeld

De vrijwilligers werden als VIP's behandeld. Foto: Henk Bouwman

De tweede hoofdprijs wordt uitgereikt door Hugo Mechelsen van The International Butler Academy. Hoogstpersoonlijk heeft hij de butler uitgezocht waar de prijswinnaar, volgens Menno Bentveld, een dag mee mag doen wat hij of zij wil. Tromgeroffel en ingehouden adem. De winnaar van de butlerdag is Christien van Bentem! Christien zet zich tegenwoordig met veel geestdrift in voor Stichting Kali Mata Ki Jai, een stichting die zich inzet voor Tanzaniaanse vrouwen. Jammer genoeg heeft ook zij een afgevaardigde gestuurd om de prijs in ontvangst te nemen. Dat heb je met die vrijwilligers, zegt Menno Bentveld, die worden overal voor gevraagd en op vrijwilligers wordt nu eenmaal gerekend hier in Leiden.

Limo

Gelukkig is de winnares van de Limo-dag wel aanwezig. Dolverrast neemt Margriet Bouwman, sinds de campagne werkzaam bij de Rijngeest Groep, haar prijs in ontvangst. Ik heb nog nooit in zon ding gezeten!, roept ze opgetogen, Maar als ik er eenmaal inzit, voel ik me vast en zeker een echte VIP. Margriet weet nog niet waar ze zich naartoe laat rijden, maar haar man en haar kinderen mogen in ieder geval mee.

Na de uitreiking van de laatste prijs, neemt WAVeS-manager Elly van der Horst de microfoon ter hand om alle vrijwilligers, communicatiebureau Viventia, Gemeente Leiden en de sponsors te bedanken. En Menno Bentveld, die vrijwillig de presentatie van de avond in het Volkshuis voor zijn rekening nam, krijgt een bloemetje onder het motto WIE MEEDOET WINT!

Eind september startte WAVeS - een team van de Leidse Welzijnsorganisatie dat zich bezighoudt met werk, activiteiten, vrijwilligerswerk en scholing - de campagne WIE MEEDOET WINT. Doel was om bewoners van Leiden en omstreken aan te sporen zich op te geven voor vrijwilligerswerk en om vrijwilligerswerk in Leiden onder de aandacht te brengen en te promoten. Maar liefst 12.500 mensen bezochten de speciale WIE MEEDOET WINT-website, 72 mensen meldden zich aan en 58 mensen zijn uiteindelijk echt aan de slag gegaan als vrijwilliger.

Deze pagina is gewijzigd op 6 februari 2004