Gemeente Leiden

"Mensen moeten lekker kunnen sporten in Leiden"

Nieuwe directeur van het Sportbedrijf is bevlogen sportliefhebber

Publicatiedatum: 6 februari 2004

Sinds 1 februari is Bert Paauw directeur van het Sportbedrijf Leiden. Hij is gek op hardlopen, maar eigenlijk vindt hij elke sport interessant. 'Best wel een sportfanaat', noemt hij zichzelf dan ook. Vol enthousiasme begint hij aan zijn functie, in een stad waar hij al sinds zijn jeugd een band mee heeft.

CULTUUR EN EDUCATIE - Wie in het verleden van Bert Paauw (55) duikt, bemerkt al snel de overheersende rol van sport in zijn leven. Hij volgde een opleiding aan de sportacademie, werd gymleraar, en was actief als trainer bij 'zijn' atletiekvereniging AV Holland. Hij was negen jaar technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie en werd daarna directeur van de Stichting Amstelveens Sportbedrijf, vanwaar hij de overstap maakte naar Leiden. Daarnaast heeft hij ook de nodige vrije tijd in het sporten gestoken.

"Ik ben ooit begonnen als voetballer bij de Rijnsburgse Boys", vertelt hij. "Daar heb ik ook in het eerste gespeeld. Maar op de middelbare school maakte ik kennis met de atletiek, en dat vond ik wel heel erg leuk. Verder heb ik in wedstrijdverband gevolleybald, en ik heb getennist en gezwommen - van alles eigenlijk!"

Bert Pauw net in functie

Bert Pauw net in functie. Foto Henk Bouwman

Bert Paauw is een geboren en getogen Rijnsburger, en is welbekend in Leiden. Hij heeft gymles gegeven op Leidse scholen, heeft gewerkt voor het Leidsch Dagblad en was in de jaren tachtig gemeenteraadslid in Leiden. Het is dan ook niet vreemd dat deze baan hem onmiddellijk aantrok.

"Ik wil graag iets voor deze stad doen, en ik ken het sportleven hier goed."

Desondanks wil hij voorlopig nog niet zijn huidige woonplaats Hilversum verlaten.

"Ik woon ideaal. Ik loop zo'n drie keer in de week, en kan vanuit mijn huis zo de hei oprennen. Daar heb ik heel wat parcoursen uitgezet. Niet een plek om zomaar op te geven dus!"

Service

Als directeur wil Bert Paauw het Sportbedrijf Leiden graag de uitstraling geven van een 'servicegericht bedrijf'.

"De politiek is verantwoordelijk voor het beleid dat gevoerd wordt en de hoeveelheid geld die beschikbaar is, maar wij zijn ervoor om dat beleid zo goed mogelijk uit te voeren. Van mij hoeft niet iedereen het Sportbedrijf goed te kennen, maar ik hoop wel dat mensen tegen elkaar zullen zeggen: 'je kunt lekker sporten hier in Leiden'. Dan doen wij ons werk goed."

Van groot belang vindt Paauw daarbij de kwaliteit van de sportaccommodaties: "Zonder goede accommodaties kan er niet goed worden gesport".

Drie lopende projecten in de Leidse sportwereld spreken hem erg aan: de fusie van de voetbalverenigingen aan de Boshuizerkade, het gecombineerde voetbal-/honkbalveld in de Kikkerpolder en de renovatie van de atletiekbaan in de Leidse Hout.

"De fusie is een hele operatie, een samenbundeling van krachten die zal leiden tot onder andere verbetering van de velden. Dat is natuurlijk heel mooi. De uitbreiding van de atletiekbaan van zes naar acht banen is ook iets waar ik bovenop zal zitten. Het is belangrijk dat de baan op tijd klaar is voor de Gouden Spike, een wedstrijd die geldt als olympische kwalificatie."

Niet alleen het georganiseerde sportleven is van belang, volgens Bert Paauw, ook de individuele sporter moet voldoende mogelijkheden hebben in de stad. "Wij willen ook iets betekenen op het gebied van sportstimulering, jongere en oudere Leidenaren in beweging krijgen door verschillende activiteiten."

Liefhebber

Bert Paauw probeert als bevlogen liefhebber zijn hartstocht voor sport over te brengen. "Mensen hebben wel eens de neiging het lichamelijke te onderschatten en het geestelijke te overschatten. Terwijl bewegen essentieel is, niet alleen vanwege het zwaarwegende argument dat het gezond is, maar ook omdat het zo leuk is. Gewoon lekker bezig zijn. En dat hoeft helemaal niet prestatiegericht te zijn. Ik hou zelf wel van prestatiesporten, maar ik heb ontdekt dat het ook heel prettig is om gewoon een potje te voetballen zonder dat het uitmaakt wie er wint, of een rondje te hardlopen zonder op de klok te letten. Je hebt nu eenmaal een lijf, doe er dan ook wat mee!"

Deze pagina is gewijzigd op 6 februari 2004