Socialistische Partij

Haarlems gemeentebestuur maakt vuist tegen minister

2004-01-28

Minister Verdonk, we pikken het niet als je uitgeprocedeerde Haarlemmers massaal op straat gaat zetten. Dat was eigenlijk de boodschap achter de door de SP en GroenLinks opgestelde motie die woensdagavond door een grote meerderheid in de Haarlemse gemeenteraad gesteund werd.

De motie werd door de SP fractievoorzitter Pieter Elbers mede namens PvdA, GroenLinks, CDA en D66 ingediend . Alleen het grootste deel van de VVD fractie en enkele afsplitsing stemden tegen. In de motie wordt het kabinet opgeroepen om het pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers in elk geval uit te breiden tot mensen die 5 jaar of langer in Nederland zijn.

Verder staat in de motie dat de leden van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een gezamelijk standpunt moeten bepalen rond de plannen van minister Verdonk om 26.000 mensen uit de Nederlandse samenleving te verwijderen dan wel tot dakloosheid te veroordelen.

"De brede steun voor deze motie maakt duidelijk dat het gemeentebestuur geen afstand wil nemen van het relatief humane Haarlemse beleid. De kabinetsplannen vallen hier slecht!", zo vat SP-fractievoorzitter Pieter Elbers het samen.