Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Directie Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

20-01-2004
2030406390 VVA. 2004/276 5-2-2004

onderwerp bijlagen

Vragen over de mogelijke verkoop van Duits rundvlees zonder BSE-test (TRC 2004/92)
Geachte Voorzitter,

Bijgaand ontvangt u, mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de antwoorden op de vragen van het Lid Slob (ChristenUnie) over de mogelijke verkoop van Duits rundvlees zonder BSE-test.


1
Bent u op de hoogte van de berichten dat er Duits rundvlees zonder BSE-test op de markt is gebracht?

Ja.


2
Is het mogelijk dat dit vlees ook in de Nederlandse supermarkten is terechtgekomen?

Duitsland heeft in het Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid van de Europese Unie (EU) van 23 januari jl. aangegeven dat er geen vers rundvlees zonder BSE- test naar Nederland is geëxporteerd. Inmiddels is bekend geworden dat het vlees in Duitsland wel verwerkt is in een partij potjes babyvoeding "Wortel, aardappel met rundvlees" van het merk Zonnatura die zijn geleverd aan Nederlandse supermarkten. Het betreft hier potjes maaltijdvoeding van 200 gram voor baby's ouder dan 6 maanden met de productiecode A2343G en houdbaarheidsdatum 22-08-2006.


3
Zijn er risico's voor de volksgezondheid en hoe groot zijn die?

Ten aanzien van de potjes babyvoeding heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoek gedaan naar het risico van besmetting. Deze blijkt verwaarloosbaar klein en ligt binnen het algemeen geaccepteerde risico. Het beleid met betrekking tot BSE bestaat uit een pakket van maatregelen, waaronder de verwijdering en vernietiging van risicomateriaal (SRM). Ook in dit geval, waarbij de dieren niet getest zijn op BSE, zijn wél de delen waarmee mogelijk BSE kan worden verspreid bij de slacht verwijderd en vervolgens vernietigd.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 5-2-2004 VVA. 2004/276 2


4
Worden er maatregelen getroffen? Welke?

Het bedrijf Zonnatura heeft de consument via een publiekswaarschuwing opgeroepen de inhoud van de potjes weg te gooien en de retailers verzocht de potjes te verwijderen uit de schappen.


5
Hoe beoordeelt u de veiligheid van vlees uit de VS, mede in het licht van uw antwoord op vragen van de leden Atsma en Ormel dat vlees uit derde landen net zo veilig dient te zijn als vlees uit EU-lidstaten?

Op basis van EU-regelgeving (TSE-Verordening 2001/999) worden regels gesteld aan de handel in en invoer van levende dieren en producten van runderen, schapen en geiten in verband met overdraagbare spongiforme encephalopathieën (TSE's). De importrestricties gelden niet voor landen die op basis van een advies van de Wetenschappelijke Stuurgroep van de Europese Commissie zijn beoordeeld als "BSE-vrij". De VS behoren volgens deze beoordeling niet tot de categorie landen met een BSE-vrije status, waardoor zij niet zijn vrijgesteld van importrestricties voor levende dieren en producten van runderen, schapen en geiten in verband met TSE's. Vlees dient derhalve vergezeld te gaan van een certificaat waarin onder meer verklaard wordt dat het product geen risicomateriaal bevat en afkomstig is van dieren die volgens bepaalde methoden geslacht zijn. De hoeveelheid vlees die wordt geïmporteerd vanuit de VS is overigens relatief gering als gevolg van het importverbod dat geldt voor vlees afkomstig van met groeibevorderaars behandelde dieren (300 ton in 2003 voor de gehele Europese Unie). Op verzoek van de Europese Commissie voert de European Food Safety Authority (EFSA) op dit moment een herbeoordeling uit van de BSE-status van onder meer de VS. In afwachting van dat oordeel blijven de huidige importbeperkingen met betrekking tot BSE van kracht, waardoor het vlees afkomstig uit de VS door de Europese Commissie als veilig beoordeeld wordt. De regering volgt de Commissie in die conclusie en zal derhalve niet pleiten voor importbeperkende maatregelen.


6
Heeft de EU maatregelen getroffen om de invoer van besmet vlees uit de VS te voorkomen? Zo neen, bent u bereid in Europees verband te pleiten voor import- beperkende maatregelen? Bent u bereid om dat desnoods unilateraal te doen?

Zie het antwoord op vraag 5.


7
Bent u bereid maatregelen te treffen totdat de VS gevolg geven aan de aanbevelingen zoals die zijn gedaan door de Europese wetenschappelijke stuurgroep?

De aanbevelingen van de Europese wetenschappelijke stuurgroep zijn gemaakt in het kader van de beoordeling van het dossier dat de VS begin 2000 hadden aangeleverd voor de bepaling van de BSE-status.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 5-2-2004 VVA. 2004/276 3

De aanbevelingen waren gericht op het verder verminderen van de infectiedruk met als gevolg dat het land na verloop van tijd in aanmerking kan komen voor de status "BSE-vrij". De VS hebben nog altijd geen BSE-vrije status. Tot dan zullen de bestaande importrestricties voor de VS uiteraard van kracht blijven.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

dr. C.P. Veerman