Vlaamse overheid

Tijdens een persconferentie deze namiddag meldde Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen Vanderpoorten dat het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs sinds het schooljaar 2000-2001 stagneert, na de grote toename tussen 1988 en 2000.

De stagnatie van het aantal leerlingen is volgens minister Vanderpoorten deels te verklaren door de inspanningen die de laatste jaren gebeurd zijn voor kinderen met bijzondere noden in het gewone onderwijs. In de jaren '90 groeide de interesse en de inspanningen voor het buitengewoon onderwijs. Er kwam meer informatie en de knowhow van de leerkrachten en de ouders steeg. Daardoor zagen de leerkrachten de problemen in hun klas vroeger en werd de stap voor ouders van het gewone naar het buitengewone minder groot.

Voor minister Vanderpoorten zijn gelijke kansen en zorg steeds één van de rode draden in haar beleid geweest. "Deze legislatuur heb ik via het gelijke kansendecreet en de zorguren nog meer middelen vrijgemaakt voor leerlingen die bijzondere aandacht nodig hebben. Ik heb ook een lans gebroken voor inclusief onderwijs omdat ik het belangrijk vind dat een kind zo lang mogelijk naar het gewoon onderwijs kan gaan. Kan het echt niet mee, dan wil ik ervoor zorgen dat het optimaal wordt opgevangen in het buitengewoon onderwijs."

Minister Vanderpoorten heeft de voorbije jaren verschillende maatregelen genomen om kinderen met een probleem zo goed en zo lang mogelijk op te vangen in het gewoon onderwijs. Zo besteedt de lerarenopleiding nu extra aandacht aan het opvangen van dergelijke kinderen. Er zijn ook middelen vrijgemaakt om leerkrachten bij te scholen die in hun opleiding niet in contact gekomen zijn met gelijke kansen en zorg. De basisschool van nu ziet er dan ook heel wat anders uit dan vroeger. Er wordt veel gedifferentieerder gewerkt. Kinderen krijgen verschillende oefeningen naargelang hun kunnen. Op die manier kunnen ze zich langer handhaven in het gewoon onderwijs.

"Omdat leerkrachten nu eenmaal nood blijven hebben aan ondersteuning en niet alles alleen kunnen, heb ik via de zorguren 950 nieuwe fulltime banen gecreëerd. Deze worden ingevuld door meer dan 2.200 deeltijdse zorgcoördinatoren die andere leerkrachten met raad en daad bijstaan als ze met een zorgvraag zitten of een kind met een probleem in hun klas hebben zitten," aldus minister Vanderpoorten.

Dit schooljaar krijgen 1.800 basisscholen GOK-uren (middelen voor gelijke onderwijskansen). Daarenboven hebben alle 2.400 basisscholen zorguren gekregen. Op die manier kan elke school een zorgbeleid ontwikkelen. "Voor mij is dit de eerste stap naar een meer inclusief onderwijs in de toekomst," zegt minister Vanderpoorten. "Op 30 januari dit jaar is er trouwens een project opgestart dat kinderen en ouders begeleidt en dat tot doel heeft een kind zo lang mogelijk in het gewoon onderwijs te houden."

De minister benadrukte ook dat de extra inspanningen voor het gewone onderwijs niet betekenen dat het budget in het buitengewoon achtergebleven is: "vaak word ik geconfronteerd met mensen die mij zeggen dat ik leerlingen naar het gewoon onderwijs wil sturen of er wil houden omdat ze in het gewone onderwijs minder kosten. Soms zegt men mij dat ik het buitengewone onderwijs wil afschaffen!" Aan de hand van cijfers weerlegde minister Vanderpoorten die stelling: "in 1999 bedroeg het budget van het buitengewone basisonderwijs 217,85 miljoen euro, in 2003 is dat opgelopen tot 275,25 miljoen euro. Daardoor is het budget per leerling in het buitengewone basisonderwijs van
8.258,83 euro in 1999 gestegen naar 9.982,84 euro per leerling in 2003."

Ten slotte drukte de minister nog iedereen op het hart dat er nog een lange weg af te leggen is. Ondanks de vele extra middelen moet er nog meer ondersteuning komen in het gewone onderwijs voor leerlingen met bijzondere noden én moet het buitengewoon onderwijs de middelen krijgen om haar belangrijke taak uit te kunnen voeren.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---