Vlaams Parlement

05 feb 2004

Commissie Wapenhandel Vlaams Parlement buigt zich over voorstellen van decreet

De commissie ad hoc voor Wapenhandel van het Vlaams Parlement vergaderde vandaag donderdag 5 februari voor de eerste keer onder voorzitterschap van Norbert De Batselier.

Sinds 29 augustus 2003 moeten uitvoervergunningen voor wapens door de gewesten afgeleverd worden en niet langer door de federale overheid. Daarom is er nood aan een Vlaamse regelgeving. Minister-president Bart Somers had in zijn Septemberverklaring het initiatief voor een nieuw decreet aan het parlement overgelaten. Dat is inmiddels op die uitnodiging ingegaan. Niet minder dan vier voorstellen van decreet zijn ingediend om de wapenuitvoer te regelen, respectievelijk van Spirit, N-Va, Groen! en het Vlaams Blok.

De drie eerste partijen, die vandaag hun voorstel hebben toegelicht, nemen de federale wapenwet als basis van een nieuw Vlaams decreet maar willen die verstrengen en aanpassen aan de Vlaamse situatie. Vlaanderen heeft een grote pacifistische traditie. Het heeft bovendien geen klassieke wapenindustrie zoals Wallonië die wel kent, maar wel een aantal bedrijven die hoogtechnologische onderdelen van gesofisticeerde moderne wapensystemen produceren.

De voorwaarden voor de uitvoer van wapens worden strenger gemaakt Zo wordt onomwonden bepaald dat er geen wapens mogen worden uitgevoerd naar landen die in een burgeroorlog verwikkeld zijn. Groen! vindt het belangrijk dat wapens niet ongewettigd worden doorverkocht naar derde landen. De fractie wil ook dat er rekening gehouden wordt met de economische capaciteit van het land van uitvoer. Volgens de voorstellen zal het Vlaams Parlement jaarlijks een lijst opstellen van landen die niet aan de voorwaarden voldoen. Ook een uitgebreide informatieverstrekking vanwege de regering aan het parlement wordt gegarandeerd, onder meer door een geregelde rapportering.

Jan Roegiers (Spirit) koppelt de regeling van de wapenhandel aan het voeren van een actief Vlaams vredesbeleid. Daarom dient hij ook een voorstel van decreet in om bij het Vlaams Parlement een Vredesinstituut op te richten.Dat zou documentatie moeten voorzamelen, onderzoek verrichten, voorlichting geven en advies verlenen, onder meer over de wapenuitvoervergunningen.

De diverse fracties van het Vlaamse Parlement onderzoeken nu de mogelijkheid om hun voorstellen te bundelen. Inmiddels wordt aan de Raad van State al advies gevraagd. Begin maart organiseert de commissie nog twee hoorzittingen en luistert ze naar het standpunt van de regering.