Gemeente Den Haag

februari 2004
Wethouder Heijnen reikt Jan Ligthartprijs 2004 uit (05 februari)

Voor de derde keer reikt wethouder Pierre Heijnen van onderwijs de Jan Ligthartprijs uit. De prijs, die wordt uitgereikt op de Haagse Onderwijsdag op 11 februari 2004, is bedoeld voor mensen uit Den Haag of omgeving die bijdragen aan onderwijsvernieuwing en het effect daarvan kunnen aantonen. Aansluitend aan de prijsuitreiking is de jaarlijkse Jan Ligthartlezing. Anton Smithuis, tot 1 november 2003 directeur van de Carolusschool, gaat in op het thema 'Leren van morgen'.

De Jan Ligthartprijs bestaat uit EUR 2.500,- en de Jan Ligthart-sculptuur. Het bestuur van het Jan Ligthart Genootschap vormt de jury van de Jan Ligthartprijs en heeft zes inzendingen ontvangen. Onder de genomineerden bevinden zich onder meer een dans- en bewegingstheaterproject, een project waarbij jong en oud elkaar ontmoeten achter de computer, een schrijversatelier en een project ten behoeve van 'verloren groepen', zoals fobische, ex-psychiatrische en zieke leerlingen.

Lezing
De Jan Ligthartlezing staat dit jaar in het teken van 'Leren voor morgen'. Dit vraagt om ander onderwijs, een andere organisatie en nieuwe vormen van samenwerking, aldus Anton Smithuis. "Het is maar de vraag of deze veranderingen via een geleidelijke transformatie van de school van vandaag tot stand kunnen komen. De grenzen tussen het formele en informele leren vervagen. De leerlingen van vandaag, de volwassenen van morgen, zullen anders moeten leren denken en werken om zich staande te houden in een steeds complexer wordende samenleving. Ook de rol en taak van de ouders is een punt van aandacht. 'De Educatieve Plaza' zou hier een oplossing kunnen bieden."

De lezing en de prijsuitreiking zijn initiatieven van het Jan Ligthart Genootschap. Dit genootschap zet zich in voor onderwijsvernieuwing in de kennissamenleving, vooral in de Haagse regio. Het gedachtegoed van de pedagoog Jan Ligthart (1859-1916) is daarbij het uitgangspunt.

Haagse Onderwijsdag
De Haagse onderwijsdag is het decor voor de prijsuitreiking en de lezing. Deze dag, georganiseerd door het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding (HCO) en het Museon, is voor iedereen die bij het Haagse onderwijs is betrokken. Aansluitend bij het thema Samen Leren Leven maken bezoekers van de Onderwijsdag kennis met verschillende projecten en methodes op het gebied van Samen Leren Leven binnen scholen, instellingen en wijken.