Gemeente Den Haag

februari 2004
Bewoners Escamp spreken wensen over voorzieningen uit (05 februari)

Meer voorzieningen voor kinderen en jongeren, zoals speelplaatsen, maar ook culturele en uitgaansvoorzieningen, zoals een bioscoop, cafés, een theater en een multicultureel centrum. Dat zijn enkele van de wensen die bewoners van Escamp kenbaar hebben gemaakt. In het najaar van 2003 hadden zij de mogelijkheid aan te geven hoe zij denken over de voorzieningen op het gebied van welzijn, onderwijs, recreatie, cultuur en sport in hun woonomgeving. De resultaten van die enquêtes en gesprekken zijn nu gebundeld in het rapport 'Bewoners aan het woord'.

Naast het bijwonen van culturele activiteiten gaven bewoners ook aan graag zelf 'aan cultuur te doen'. Daarnaast blijkt uit de enquêtes dat de bibliotheek populair is. Wel hopen de bewoners op uitbreiding van het boekenaanbod en de internetmogelijkheden. Thema's als het onderhoud van de openbare ruimten en het opruimen van vuil op straat kwamen veelvuldig aan bod. Daarnaast uitten bewoners wensen over de verruiming van de openingstijden van politiebureaus Vredelust en Bouwlust, het aanstellen van meer wijkagenten, het uitbreiden van het consultatiebureau en beter (taal)onderwijs en betere zorg ten behoeve van (oud)migranten. Uit de enquête blijkt bovendien dat mensen zich zorgen maken over het tekort aan huis- en tandartsen. Migrantenorganisaties gaven aan behoefte te hebben aan ruimten voor hun sociaal-culturele activiteiten en aan een permanente gebedsruimte.

De wensen en ideeën van de bewoners, evenals als de input van andere betrokkenen in het stadsdeel, worden gebruikt bij het opstellen van de Voorzieningennota Escamp. In die nota, die komend voorjaar wordt gepresenteerd, staat het gewenste toekomstige voorzieningenniveau beschreven. Pierre Heijnen, stadsdeelwethouder van Escamp: "Er staat de komenden jaren enorm veel te gebeuren in Escamp. Het is belangrijk dat bewoners actief betrokken worden bij en meepraten over wat er in hun wijk gebeurt."De uitgebreide uitkomsten van de bewonersconsultatie zijn gebundeld in het rapport 'Bewoners aan het woord'. Dit rapport is te bekijken op www.denhaag.nl/escamp.

De enquêtes zijn uitgedeeld op het Escampfestival in september 2003. In november is vervolgens via de bibliotheken en het stadsdeelkantoor een vragenlijst verspreid, die geïnteresseerden ook op internet konden downloaden. Ook de stichting BOOG heeft meningen van bewoners verzameld en de unit Multiculturele Instelling (MCI), onderdeel van de Stichting Welzijn Escamp, heeft een bijeenkomst georganiseerd voor allochtone bewoners. Zo is een goed beeld ontstaan van wat er leeft in het stadsdeel.