Achmea Groep

Achmea Zorg treedt doelgericht op tegen fraude - 5 februari 2004

De Tweede Kamer vergadert vandaag met minister Hoogervorst over zorgfraude. Naar aanleiding van deze geplande vergadering, publiceerden de Volkskrant en de Telegraaf een artikel over de toenemende fraudegevallen bij zorgverzekeraars. Achmea Zorg kwam in beide verhalen ook aan het woord.

De afdeling Speciale Zaken onderzoekt bij Achmea Zorg de mogelijke fraudegevallen. Dankzij het werk van deze afdeling werd er in 2003 anderhalf miljoen euro bespaard. Er zijn vorig jaar 1065 mogelijke fraudezaken bij Speciale Zaken gemeld. Inmiddels zijn er 508 zaken afgehandeld. Ruim de helft bleek inderdaad frauduleus te zijn.

Zorgverleners
Naast klanten zijn het soms ook de zorgverleners die fraude plegen. Zo is er een voorbeeld van een apotheker die recepten dubbel indiende. Of het zogenaamde knippen van recepten. Dit gaat als volgt. Op sommige medicijnen zit een wettelijke toeslag. Die toeslag mogen de apothekers terugvragen bij de zorgverzekeraars. Dat gaat per recept. Wanneer een patiënt bijvoorbeeld 120 van zulke medicijnen met zijn recept wil ophalen, kan een apotheker zeggen ik heb nu slechts de helft op voorraad kom volgende week maar weer terug. De apotheker kan zo twee keer de toeslag terugvragen. In dit soort situaties kan Achmea Zorg overwegen het contract met die apotheker te verbreken. Voor het zo ver is, wordt altijd eerst gekeken naar een mogelijke oplossing. Dat is immers ook in het belang van de klant.

Zwarte Lijst
Binnenkort gaat Achmea Zorg, net als de meeste schadeverzekeraars, werken met een zogenaamde 'zwarte lijst'. In dit elektronische register worden de namen opgenomen van mensen die bijvoorbeeld hebben gesjoemeld met declaraties. Voor deze klanten wordt het dan in de toekomst steeds moeilijker om zich particulier of aanvullend te verzekeren.