Ingezonden persbericht


WIJNINFO.NL NIEUWS

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 10, jaargang 2004

Door René van Heusden

Argentinië - Strategie 2020
In navolging van andere wijnproducerende landen als Australië en Zuid-Afrika is nu ook Argentinië op de proppen gekomen met een langetermijnplanning voor de ontwikkeling van de wijnbouw. Het plan draagt de naam Strategie 2020. Twee van de meest in het oog springende doelstellingen zijn dat de Argentijnse wijnindustrie in
2020 een omzet moet halen van 2 miljard dollar en een aandeel van 10% in de wereldwijnexport. Strategie 2020 is een samenwerkingsverband van de wijnindustrie, overheid en universiteiten. De financiële middelen voor de verwezenlijking van de gestelde doelen komen uit een heffing op de geproduceerde wijnen.

De Argentijnse wijnindustrie beleeft momenteel een nooit eerder geziene expansie. Alleen al in 2003 openden 71 nieuwe bodegas hun deuren - niet alleen rond Mendoza, maar ook in het verre Patagonië -, terwijl in 2004 een groei van 25 tot 30% voor de wijndustrie voorspeld wordt

Argentinië - Grote oogst 2004
De Argentijnse wijnbouw heeft niet alleen in commercieel opzicht de wind in de zeilen, ook de natuur helpt van tijd tot tijd een handje mee. Argentinië verwacht dit jaar een grotere oogst dan in 2003. Gemiddeld zou de opbrengst circa 11% hoger kunnen liggen. Voor belangrijke gebieden als Mendoza en San Juan bedraagt de stijging respectievelijk 9 en 17%. Bovendien is er sprake van een uitstekende kwaliteit van het fruit.

Chili - Aanplant carmenère in de lift
In Chili is de aanplant van carmenère - het enige 'typisch' Chileense druivenras de afgelopen jaren meer dan vervijfvoudigd, van 1167 hectare in 1998 tot 5805 in 2002. Hoewel er dus sprake is van een spectaculaire groei, moeten de cijfers wel enigszins gerelativeerd worden. De totale aanplant van druiven bestemd voor wijnproductie ligt in Chili immers rond de 110 duizend hectare, waarvan cabernet sauvignon op zijn beurt 40 duizend hectare voor zijn rekening neemt.

Frankrijk - Bourgogne oh, la, la...
Sinds de invoering van de beruchte loi Evin in 1991 blijven de Fransen het maar moeilijk hebben met reclame-uitingen voor wijn en gedistilleerd. In januari is een reclamecampagne voor Bourgognewijn door de rechter verboden, omdat er een verband in gelegd werd tussen het drinken van wijn en seksuele aantrekkelijkheid. Op een van de afbeeldingen was een appetijtelijk uitziende vrouw te zien in een avondjurk van rode wijn. Dit zou 'te suggestief' en 'onvoldoende informatief' zijn. De zaak tegen de al te sensuele Bourgognecampagne werd aanhangig gemaakt door de ANPAA, de Franse organisatie ter voorkoming van alcoholisme en verslaving, die nu ook de campagne van Bordeaux onder de loep wil nemen. In de Bourgogne laat men het er niet bij zitten en is men in beroep gegaan tegen de uitspraak. Wordt vervolgd...

Italië - DOCG voor witte wijnen uit Campania
Italië heeft er weer een aantal nieuwe DOCG's (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) bij. Het betreft Greco di Tufo en Fiano di Avellino, twee witte wijnen uit de provincie Avellino in Camapnia, de regio ten zuidoosten van Napels. De promotie gaat in met de oogst 2003.

Beide nieuwe DOCG's dragen de naam van druivenrassen die al sinds het begin van de jaartelling in dit deel van Italië geteeld worden. Het totaal aantals DOCG's in de provincie Avellino komt hiermee op drie. Eerder al viel deze status ten deel aan de rode, Taurasi, gemaakt van de aglianico. De toekenning van drie DOCG's weerspiegelt de opgang van de wijnbouw in Avellino gedurende de afgelopen 10, 15 jaar. Sinds
1991 is de aanplant van fiano, greco en aglianico gestegen van nog geen 500 hectare tot bijna 4000. Het aantal producenten nam in diezelfde periode toe van een handjevol tot ongeveer 100.

Italië - Nebbiolo verwant aan viognier?
De nebbiolo, verantwoordelijk voor klassieke Piemontese wijnen als Barolo en Barbaresco, is indirect verwant aan de viognier. Deze bevinding is het resultaat van DNA-vergelijkingen die uitgevoerd werden door wetenschappers werkzaam aan onderzoeksinstituten in Turijn, San Michele all'Adige en Davis. Bij de test op genetische overeenkomsten werden maar liefst 1500 verschillende druivenrassen met elkaar vergeleken. Uit het onderzoek bleek een directe verwantschap te bestaan tussen nebbiolo en freisa, een andere, minder bekende Piemontese druif die op zijn beurt direct verwant is aan de viognier. Nader onderzoek zal nu moeten uitwijzen hoe het precies zit tussen nebbiolo en viognier.

Nieuw Zeeland - Wijnwet
Met ingang van 1 januari 2004 heeft ook Nieuw Zeeland een Wijnwet met regelgeving voor de wijnindustrie. Als sinds het midden van de jaren '90 was vanuit de wijnbranche zelf aangedrongen op een vorm van regelgeving, gelet op de snelle ontwikkeling van deze bedrijfstak. De wet heeft betrekking op zaken als productienormen, identiteit van de wijn, voedselveiligheid en exportaangelegenheden.De wijnindustrie in Nieuw Zeeland lijkt aan de vooravond te staan van grote veranderingen. Hoewel de productiekosten onveranderd hoog blijven, zullen de prijzen voor de wijn wellicht omlaag moeten. Paradoxaal genoeg is de noodzaak hiervan juist toe te schrijven aan de succesvolle export tot nu toe. De afgelopen 10 jaar is de productie in volume verdubbeld en de export verdrievoudigd. De Nieuw Zeelandse dollar is de voorbije jaren echter flink in waarde toegenomen ten opzichte van de munten van de drie belangrijste buitenlandse afnemers, respectievelijk het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten een Australië. Een prijsverlaging is echter alleen te realiseren bij een efficiëntere productie van relatief grote volumes. Dit zou dus schaalvergroting betekenen. De meeste van de bijna 400 bedrijven in Nieuw Zeeland werk(t)en juist heel kleinschalig. Een economisch voordeel van grotere bedrijven zou zijn dat die beter in staat zijn om supermarkten te bedienen met betaalbare wijnen in substantiële volumes.

VS - Oogst 2003 in Washington en Oregon
De oogst 2003 is in Washington State lager uitgevallen dan aanvankelijk verwacht: 108,500 ton in plaats van de eind juli nog geraamde 124.000. Reden hiervoor waren het koele jaar en de hete zomer. Ieder nadeel heeft echter z'n voordeel, en in dit geval is dat fruit van een bijzonder hoge kwaliteit met smaakintensiteit. Washington is na Californië de belangrijkste wijn producerende staat binnen de VS. Het telt momenteel ruim 200 wineries en 300 druiventelers. In het naburige Oregon verliep de oogst 2003 niet zonder problemen. Ook hier kreeg men te maken met een warme zomer die gevolgd werd door een periode met regen, juist op het moment van de pluk. Evenals Washington telt Oregon rond de 200 wijnbedrijven. Maar liefst 75 daarvan zijn pas gedurende de afgelopen twee jaar geopend.

Zuid-Afrika - late pluk 2004
Door een erg trage rijping als gevolg van ongewoon koud weer in december en de eerste helft van januari heeft Zuid-Afrika dit jaar een late pluk. Na de koele periode sloeg het weer overigens volledig om en werd het ineens juist heel warm. Dit is evenwel onvoldoende om de achterstand goed te maken. Het oogsten van sauvignon blanc ging begin februari van start, maar blauwe druiven als merlot en cabernet begonnen pas eind januari enige kleur te vertonen. Ze liggen daarmee in rijping ver achter op vorig jaar. Dit heeft behalve met de koude ook te maken met droogte en de daaruit resulterende droogtestress, waarbij de fotosynthese op een laag pitje komt te staan. De droogtesituatie gaat terug tot de winter. Toen viel zo weinig regen dat er in de bodem geen waterreserves konden worden opgebouwd. Een extra complicerende factor was dat de regen die wel viel, op ongewone momenten viel, waardoor de stokken in 'verwarring' geraakten.

--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/