DSM


Kaiseraugst, 5 februari 2004


Nieuwe stappen in integratie- en transformatieproces DSM Nutritional Products

DSM Nutritional Products, de vroegere Roche-divisie Vitamins & Fine Chemicals die op 30 september 2003 werd overgenomen door DSM, heeft nieuwe stappen bekendgemaakt in het integratie- en transformatieproces. Na de overname startte DSM een breed integratie- en transformatieprogramma ( het "VITAL" project) om een aanzienlijke verbetering in de performance van DSM Nutritional Products te bewerkstelligen. Uiteindelijk zullen alle onderdelen van DSM Nutritional Products wereldwijd bij het VITAL project betrokken worden.

In de afgelopen maanden zijn er herstructureringsmaatregelen ontwikkeld voor de productielocatie in Sisseln, het hoofdkantoor van DSM Nutritional Products in Kaiseraugst en het Europese verkoopkantoor in Birsfelden, alle in Zwitserland. Deze maatregelen zijn onder andere gericht op kostenbesparingen, benutting van de synergie die ontstaat door de integratie met DSM, optimalisatie van bedrijfsprocessen en aanvullende initiatieven om de efficiency te verhogen.

Als gevolg van deze herstructureringsmaatregelen zullen in totaal ongeveer 420 banen verdwijnen, waarvan ongeveer 280 op de locatie in Sisseln en ongeveer 140 in Kaiseraugst en Birsfelden. De uitvoering van deze plannen zal gefaseerd plaatsvinden in de periode 2004 - 2006. Het management en de werknemersvertegenwoordigers hebben overeenstemming bereikt over een sociaal plan dat is toegesneden op de plaatselijke situatie.

Sisseln is een van de belangrijkste productielocaties van DSM Nutritional Products. In Sisseln worden vitamine E, A en K1, diverse formuleringen van het carotenoïde astaxantine en verschillende actieve farmaceutische ingrediënten geproduceerd. Daarnaast heeft Sisseln een belangrijke onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling op het gebied van procestechnologie. De introductie van nieuwe technologie, bijvoorbeeld in de nieuwe fabriek voor vitamine E die in de eerste helft van 2004 in bedrijf wordt genomen, en de bovengenoemde initiatieven zullen bijdragen tot een gunstigere kostenstructuur. Daarbij is het echter onvermijdelijk dat er arbeidsplaatsen verdwijnen. Daarnaast worden de marketingactiviteiten geïntensiveerd en worden nieuwe researchprojecten opgestart om toekomstige winstgevende groei van DSM Nutritional Products te bevorderen.

De hoofdpunten van het sociale plan waarover het management en de werknemersvertegenwoordigers ("Angestelltenverband" en "Arbeiterkommission") overeenstemming hebben bereikt zijn:

Regelingen voor vervroegde uittreding
Pre-pensioensregeling
Voorzieningen voor deeltijdwerk
Vertrekpremies bij ontslag, afhankelijk van leeftijd en sociale omgeving
Vermindering van het aantal ploegen
Ondersteuning bij het zoeken naar werk elders in de regio.

De medewerkers en het management hebben samen een commissie gevormd die als aanspreekpunt voor de medewerkers gaat fungeren en die de juiste uitvoering van het sociale plan gaat bewaken.

DSM Nutritional Products

DSM Nutritional Products, voorheen de Roche-divisie Vitamins & Fine Chemicals, is 's werelds belangrijkste leverancier van vitamines, carotenoïden en andere fijnchemicaliën aan de voedingsmiddelen-, diervoeder-, geneesmiddelen- en cosmetica-industrie. De onderneming bouwt voort op zijn traditie als pionierend onderzoeker naar nieuwe producten, nieuwe formuleringen en attractieve toepassingen voor alle industrie-segmenten. Verdere informatie is te vinden op www.dsmnutritionalproducts.com.

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de life science-industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven.
DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, verven en coatings, producten voor de bouwsector en elektrotechnische en elektronica-producten (E&E). De onderneming heeft een jaaromzet (pro forma inclusief de meest recente acquisitie, inmiddels DSM Nutritional Products geheten) van ongeveer EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 25.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.