Novem

04-02-2004
Nieuwsbrief februari 2004: Stedelijke vernieuwing

De special (site) www.stedelijkevernieuwing.novem.nl bevat praktische informatie over Stedelijke Vernieuwing en Optimale Energie Infrastructuur waarbij een onderverdeling is gemaakt naar bestaande bouw en nieuwbouw. De site is gevuld met informatie die nuttig is in het kader van de kennisoverdracht rondom OEI en ontwikkelingen rondom projecten met een hoge EPL (energieprestatie op wijkniveau). De ervaringen van de procesmanagers spelen daarbij een belangrijke rol. De site is zowel bedoeld als informatiebron voor nieuwkomers op het gebied van stedelijke vernieuwing als voor gevorderden. Er worden hulpmiddelen geboden om al in een vroeg stadium het energiegebruik op wijkniveau in te kunnen schatten en er zijn diverse links opgenomen naar verwante sites.

De site wordt regelmatig voorzien van nieuwe informatie. Middels dit bericht willen wij u op de hoogte houden van de laatste wijzigingen.

Wat is er nieuw?

* Download energievisies

* Update contactgegevens Novem procesmanagers

* Oproep aan gemeenten: aanmelden ondersteuning MOP
* Werving van IPSV voorbeeldprojecten 2004

Download energievisies

Het doel van een energievisie is het in kaart brengen van de mogelijkheden en consequenties van diverse energievoorzieningen voor de betrokken partijen. Voor zowel bestaande bouw projecten als ook nieuwbouw projecten kunt u nu de energievisie op deze site downloaden.

Update contactgegevens Novem procesmanagers

De lijst met contactgegevens van de procesmanagers van Novem is weer geupdate. Hun taak is om in een vroeg stadium de betrokken partijen aan tafel te krijgen en een helder beeld in relevante kennis, belangen en problemen te scheppen. Alleen zo kan daadwerkelijk een keuze voor de optimale energie-infrastructuur worden gemaakt. Kijk op de site wie u in uw regio kan helpen.

Oproep aan gemeenten: aanmeleden ondersteuning MOP

Bent u als gemeente geĂŻnteresseerd in ondersteuning vanuit Novem bij het schrijven van de MOP (Meerjaren Ontwikkel Plan) voor wat betreft het aspect duurzaamheid, dan kunt u zich nu aanmelden!! Werving van IPSV voorbeeldprojecten 2004

Het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing van VROM, LNV en EZ gaat in 2004 het laatste jaar in. In 2004 is in totaal een bedrag van EUR 36,7 miljoen beschikbaar voor dergelijke projecten die voldoen aan de criteria van het IPSV. Inschrijven kan tot 1 mei 2004.

Tot slot

Vragen en eventuele opmerkingen over de site zijn altijd welkom via oei@novem.nl.

Deze special (subsite) van Novem wordt gemaakt in opdracht van het ministerie van VROM. Ook in 2004 wordt er door VROM bijzondere aandacht besteed aan het CO -reductiebeleid in de gebouwde omgeving door middel van het kompas energiebewust wonen en werken onderdeel "Stedelijke vernieuwing". Daarmee wordt invulling gegeven aan de doelstelling om in de gebouwde omgeving vanaf 2010 10% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1999. De belangrijkste doelgroepen daarbij zijn gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars/beleggers, bewoners, particuliere opdrachtgevers en gebruikers van ondermeer kantoren, ziekenhuizen en scholen.

Werving IPSV-Voorbeeldprojecten 2004 is gestart
Oproep aan gemeenten: aanmelden ondersteuning MOP
Nieuwsbrief december 2003: Stedelijke vernieuwing
Winnaar EPL monitor 2003
Cursus wijk- en buurtontwikkeling
Klimaatbeurs Noord-Holland 2004
Cursus Succesvolle stedelijke vernieuwing
Cursus Stedelijke vernieuwing: een verkenning van de aanpak Kompas Energiebewust Wonen en Werken
Nieuwbouw en EPN
EPA Professionals
GROEN BELEGGEN EN GROEN FINANCIEREN
Delft, Spoorzone
Eindhoven, Park Strijp
Heerlen, Heerleheide Centrum
Den Haag, Spoorwijk
SVB: tijdelijke stimuleringsregeling verwerking baggerspecie Subsidieprogramma Ruimtelijke Ordening en Vervoer (RO&V) NEO 2003: Subsidieregeling Nieuw energieonderzoek
Programma Fiets en OV
Energievisies
EPL monitor 2003
EPL monitor 2003
Warmtapwater
Mijn Novem Nieuws Agenda Specials Projecten Uw sector Onderwerpen Over Novem Subsidies Publicaties