Ingezonden persbericht


Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Kant over functieconcentratie van het Lorentz ziekenhuis te Zeist. (2030406560)


1.
Bent u van mening dat de Raad van Bestuur van het Lorentz ziekenhuis te Zeist zich met de huidige plannen tot concentratie en de sluiting van de polikliniek in Doorn houdt aan de stand still, aangezien de stand still voor ziekenhuizen inhoud dat er geen fusies, functieverandering, beddenreductie plaatsvinden? 1), 2) Zo ja, waarom? Zo neen, wat bent u van plan te ondernemen om deze ontwikkelingen tegen te gaan?


1.
Zoals ik in antwoord op vragen van de Kamerleden Arib en Depla aangaf wil de Raad van Bestuur de spoedeisende eerste hulp (SEH) in Zeist niet sluiten, maar bekijken of de zorgverlening op de SEH efficiënter ingericht kan worden. Ook wil de Raad van Bestuur de polikliniek in Doorn niet sluiten, maar bekijkt hij of de functie van de polikliniek kan worden aangepast.
Er zijn dus op dit moment nog geen stappen genomen. Het ziekenhuis studeert op maatregelen waarmee de doelmatigheid vergroot kan worden en wordt hierbij geadviseerd door verschillende stakeholders. Het ziekenhuis dient hierbij de geldende standstill in acht te nemen. De standstill is in december 2001 op kamerbreed verzoek ingesteld. Het is een beroep op de ziekenhuizen om een pas op de plaats te maken met betrekking tot fusie- en concentratievoornemens in de ziekenhuissector. Bij een dreigend faillissement of bij overmacht wegens gebrek aan medisch specialisten waardoor de kwaliteit in het geding komt, zouden er wel stappen gezet mogen worden. Ik heb de Kamer toegezegd de standstill te handhaven tot de behandeling van het wetsvoorstel Wet toelating zorginstellingen (WTZi) in de Kamer. Ik ga er daarbij wel van uit dat deze behandeling binnen afzienbare termijn zal plaatsvinden.


2.
Heeft het Lorentz ziekenhuis in het kader van deze plannen overleg gehad met de stakeholders? Zo neen, had het ziekenhuis dit moeten doen in het kader van het gewijzigde artikel 3 van de WZV?


2.
Ik heb van de Raad van Bestuur begrepen dat de stakeholders nauw betrokken worden bij dit proces.


1) Kamerstuk 27 295, nr. 11, pag. 11

2) Kamerstuk 27 295, nr. 62, pag. 9

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Arib en Depla (beiden PvdA), ingezonden 16 januari 2004.


---- --