Ingezonden persbericht


Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Kant over hoornvliestransplantatie. (2030406090)


1
Wat vindt u van de methode en de resultaten van hoornvliestransplantaties door oogarts Melles uit Rotterdam?


1
In de voorlopige vergunning van 25 februari 2003 heeft VWS geëist dat de zogenaamde `deep anterior lamellaire keratoplastiek' (DALK) en een aanpassing van de `posteriore lamel- laire keratoplastiek' (PLK) door verschillende oogartsen in meerdere ziekenhuizen in trial ver- band worden toegepast volgens de daarvoor geldende regels waarna de resultaten kunnen worden geëvalueerd. Deze maatregelen werden in het kader van veiligheid als noodzakelijk geacht aangezien het hierbij om experimentele methodes gaat. Om na afloop van deze tijdelijke vergunning in aanmerking te kunnen komen voor een ver- gunning voor onbepaalde duur, dient Amnitrans Eyebank Rotterdam te voldoen aan de kwa- liteitseisen zoals bedoeld in de WOD en het Besluit kwaliteitseisen orgaanbanken. Voordat ik hierover een definitief oordeel zal geven vraag ik opnieuw advies aan de Inspectie voor de gezondheidszorg, waarbij ik ook expliciet aandacht zal vragen voor de voortgang omtrent de DALK- en PLK- techniek. Met betrekking tot het mogelijk maken van de beoordeling van de experimentele methodes heeft Amnitrans Eyebank Rotterdam in de brief van 25 april voor- gesteld om gebruik te maken van het klinische follow- up systeem van het `Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery', waarbij gebruikers van de door Amnitrans ontwik- kelde technieken worden gevraagd om online een lijst met klinische gegevens in te vullen.


2
Wat is de reden van het ontstaan van een wachtlijst voor hoornvliestransplantaties, volgens de methode van Melles, ondanks de voldoende beschikbaarheid van hoornvliezen?


2
Patiënten die een hoornvliestransplantatie nodig hebben, ook een transplantatie met een posterieur lamellair transplantaat volgens de methode van Amnitrans, worden geregistreerd op een landelijke wachtlijst die beheerd wordt door NTS/BIS. Er staan op dit moment, en ook ten tijde van het verschijnen van het artikel in HP/ De Tijd, enkele patiënten op de wachtlijst voor deze techniek. In principe is voor al deze patiënten een hoornvlies beschik- baar. Het feit dat zij desondanks nog wachten wordt veroorzaakt door dat er nog geen ope- ratiedatum gepland staat voor deze patiënten. Daarbij spelen interne ziekenhuis wachtlijsten voor oogheelkundige ingrepen zowel als de beperkte capaciteit van de transplanterende oogartsen die deze nieuwe, experimentele techniek beheersen een rol.


3
Wat is uw mening over de nu al langer bestaande onenigheid tussen oogarts Melles en de Nederlandse Transplantatiestichting?


3
Het heeft inderdaad vrij lang geduurd voordat het conflict tussen oogarts Melles en de Ne- derlandse Transplantatiestichting (NTS) was opgelost. Ondertussen is de samenwerkings- overeenkomst tussen Amnitrans en de NTS getekend.


2


4
Kunt u aangeven waarom een dergelijk conflict zo lang moet duren, terwijl positieve resulta- ten te melden zijn op het gebied van verbetering van het gezichtsvermogen van patiënten door de methode Melles?


4
De Nederlandse Transplantatiestichting (NTS) is als orgaancentrum verantwoordelijk voor de allocatie van gedoneerde, postmortale organen en weefsels. Om doelmatige samenwerking in de zin van de Wet op de Orgaandonatie (WOD) te laten slagen stelt de NTS bijvoorbeeld eisen aan de verwerking van de toegekende cornea en aan de bedrijfsvoering van de organi- satie die het materiaal verwerkt. Naast inhoudelijke worden er dus ook bedrijfsmatige eisen aan de nieuwe partners gesteld. Dit kan als fundering voor een kwalitatief goede samenwer- king tussen orgaanbank en ­centrum worden beschouwd. Het probleem tussen de NTS en Amnitrans was niet zo zeer de nieuwe techniek die door dhr. Melles is ontwikkeld maar had vooral te maken met de bedrijfsvoering van Amnitrans. Pas toen Amnitrans aan alle gestelde eisen had voldaan en de continuïteit van de organisatie gewaarborgd bleek te zijn, is de sa- menwerkingsovereenkomst door beide partners getekend.


5
Bent u bereid stappen te ondernemen om het conflict op te lossen?


5
Na bemiddeling van het ministerie is de overeenkomst tussen de NTS en Amnitrans gete- kend. Voor de afloop van de tijdelijke vergunning (december 2004) zal bezien worden of Amnitrans aan de eisen voor een definitieve vergunning voldoet.


1) HP/ De Tijd, `De ogen van Schram', 28 november 2003


---- --