Ingezonden persbericht


Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DBO-CB-U-2452004

Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Aanvullende verzekeringen VWS-04-01

Bij brief van 28 januari 2004 heeft de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport gevraagd uiterlijk voor 2 februari 2004, 12.00 uur, een brief te ontvangen waarin in het algemeen wordt ingegaan op persberichten inzake aanvullende verzekeringen voor en risico-uitsluitingen van 50-plussers. Tevens wenst de commissie antwoord te ontvangen op een tiental specifieke vragen.
Hierbij reageer ik op dit verzoek van de vaste commissie.

In een aanvullende verzekering zitten die vormen van zorg waarvan de regering van oordeel is dat die voor rekening en verantwoording van de betreffende verzekerden zelf kunnen komen. Of dergelijke zorgvormen vervolgens via een afzonderlijke aanvullende verzekering verzekerd worden, rekent de regering niet tot haar verantwoordelijkheid. Als voor deze zorg verzekeringen worden aangeboden maakt de burger zelf de afweging of hij daar al dan niet gebruik van wil maken.
Aanvullende verzekeringen zijn particuliere verzekeringen. Dit houdt in dat pakketsamenstelling, polisvoorwaarden, acceptatiebeleid en premiestelling geheel behoren tot de eigen bevoegdheden van de verzekeraars die deze aanvullende verzekeringen aanbieden. Wettelijke voorwaarden daarover kunnen op grond van de Europese richtlijnen inzake het schadeverzekeringsbedrijf niet worden gesteld. Ik kan dan ook geen acceptatieplicht voor deze particuliere verzekeringen opleggen.

Naar aanleiding van de berichtgeving over aanvullende verzekeringen en risico-uitsluitingen merk ik op dat uit de recente steekproef die de Unie KBO onder verzekeraars heeft uitgevoerd, blijkt dat acceptatie voor een particuliere verzekering in hoge mate afhankelijk is van de uitkomst van de door de verzekeraar toegepaste medische selectieprocedure. Hierbij wordt gemeld dat de medische selectie niet alleen voor ouderen van toepassing is, maar voor alle leeftijdscategorieën. Bovendien concludeert de Unie KBO dat de meeste zorgverzekeraars hun huidige verzekerden in de aanvullende verzekering een reparatiemogelijkheid voor het schrappen van verstrekkingen uit de hoofdverzekering

Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres:
2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG met vermelding van de Fax (070) 340 78 34 datum en het kenmerk van deze brief.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Blad

2
Kenmerk
DBO-CB-U-245200

aanbieden, meestal zonder medische selectie. Ook bieden enkele van de bevraagde verzekeraars de mogelijkheid om zonder medische selectie over te stappen. Deze mogelijkheid geldt eveneens voor 65-plussers.
Voorts wil ik er op wijzen dat de termijn waarbinnen men zich kan aanmelden voor een andere aanvullende verzekering of de bestaande aanvullende verzekering moet opzeggen, nog niet is verstreken. Berichten over het aantal aanvullende verzekeringen dat is opgezegd of is gesloten betreffen dan ook geen definitief beeld maar slechts een tussenstand.

Vraag 1
Is het waar dat verzekeringsmaatschappijen duizenden opzeggingen krijgen van aanvullende verzekeringen, omdat de prijs daarvan voor mensen met een minimaal inkomen te duur wordt?

Antwoord
Over het aantal verzekerden dat hun aanvullende verzekering heeft opgezegd zijn geen gegevens beschikbaar, zo bleek uit navraag bij Zorgverzekeraars Nederland. Evenmin is iets te zeggen over de reden waarom mensen hun aanvullende verzekering opzeggen. De termijn waarbinnen men zich kan aanmelden voor een andere aanvullende verzekering of de bestaande aanvullende verzekering moet opzeggen, is nog niet verstreken.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat ziektekostenverzekering Azivo in Den Haag inmiddels honderden opzeggingen heeft ontvangen en dat twintig procent van hun verzekerden met een sociale uitkering inmiddels geen aanvullende verzekering meer heeft?

Antwoord
Van de directeur van Azivo is vernomen dat bijna 200 verzekerden hun aanvullende verzekering hebben opgezegd (stand op 30 januari 2004). Van de verzekerden bij Azivo die een algemene bijstandsuitkering hebben, heeft ongeveer 20% geen aanvullende verzekering.

Vraag 3
Is het u bekend dat slechts 40 % van de gemeenten een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering afsluit voor hun inwoners die afhankelijk zijn van een minimale uitkering, en wilt u bevorderen dat gemeentelijke sociale diensten - meer dan nu - collectieve aanvullende verzekeringen afsluiten voor genoemde groep inwoners? Zo ja hoe, zo nee waarom niet?

Antwoord
Uit informatie ingewonnen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt dat het niet bekend is hoeveel gemeenten een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering hebben afgesloten. Ook de Monitor gemeentelijk armoedebeleid geeft daarover geen uitsluitsel. Zoals hij heeft toegezegd bij de begrotingsbehandeling van zijn ministerie, zal de minister van SZW de gemeenten wijzen op het belang van het afsluiten van een collectieve aanvullende verzekering. Dit onderwerp zal worden opgenomen in de handreiking aan gemeenten over de verlening van bijzondere bijstand aan chronisch zieken en gehandicapten.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Blad

3
Kenmerk
DBO-CB-U-245200

Vraag 4
Heeft u kennis genomen van het onderzoek naar de mogelijkheden voor aanvullende verzekeringen voor 65-plussers, uitgevoerd door de Unie KBO?

Antwoord
Ja.

Vraag 5
Wat is uw oordeel over de kennelijke weigering van sommige verzekeraars om groepen ouderen, afhankelijk van de maatschappij, boven 50 jaar of boven 54 jaar, per definitie te weigeren voor de particuliere ziektekostenverzekering?

Antwoord
Inherent aan de uitoefening van het verzekeringsbedrijf is inschatting van mogelijke schadelast. In de constellatie van het huidige stelsel valt het buiten mijn bevoegdheid
- anders dan bij de ziekenfondsverzekering - om te treden in het beleid van particuliere verzekeraars met betrekking tot het al dan niet accepteren van personen of groepen van personen die een verzekeringsovereenkomst willen sluiten.

Vraag 6
Is een weigering voor een aanvullende particuliere ziektekostenverzekering alleen op grond van leeftijd, zoals kennelijk gebeurt door die maatschappijen, in strijd met de Wet op de leeftijdsdiscriminatie, gesteld dat die van kracht zou zijn in de vorm die we nu als wetsvoorstel kennen?

Vraag 7
Bent u van plan in overleg te treden met ziektekostenverzekeraars om hen te bewegen niet langer op leeftijd te selecteren bij hun aanbod voor aanvullende verzekeringen?

Antwoord
Zoals de Unie KBO op basis van haar recente belronde concludeert is de acceptatie voor een aanvullende verzekering vooral afhankelijk van een medische selectieprocedure. Een dergelijke selectie op medisch risico is toegestaan bij de huidige particuliere verzekeringen. Zie mijn antwoord op vraag 5.
Ik zie daarom geen aanleiding om hierover in overleg te treden met ziektekosten- verzekeraars.
Ik wil erop wijze dat de Unie KBO op basis van haar laatste belronde concludeert dat de meeste zorgverzekeraars hun huidige verzekerden in de aanvullende verzekering een reparatiemogelijkheid voor het schrappen van verstrekkingen uit de hoofdverzekering aanbieden, meestal zonder medische selectie. Ook bieden enkele van de bevraagde verzekeraars de mogelijkheid om zonder medische selectie over te stappen. Deze mogelijkheid geldt eveneens voor 65-plussers.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Blad

4
Kenmerk
DBO-CB-U-245200

Vraag 8
Is het u bekend dat ziektekostenverzekeraars op dezelfde manier selecteren, dus louter op grond van leeftijd, bij een aanvraag voor een particuliere ziektekostenpolis?

Antwoord
De wijze van selecteren is mij niet bekend.

Vraag 9
Is het in overeenstemming met de wet om bij een aanvraag voor een particuliere ziektekostenverzekering aan 65-plussers zonder medische selectie een standaardpakketpolis aan te bieden en geen normale bedrijfspolis waarop gewoon bedrijfsrisico wordt gelopen?

Antwoord
De wet staat daaraan niet in de weg.

Vraag 10
Acht u het wenselijk dat ziektekostenverzekeraars door het standaard aan ouderen aanbieden van standaardpakketpolissen de facto ouderen uitsluiten van gewone ziektekostenpolissen, waardoor verzekeraars hun verantwoordelijkheid ontlopen als regievoerder in de zorg, waarbij ze geacht worden zich te richten op het mogelijk maken van kwalitatief goede, doelmatige zorg tegen zo laag mogelijke kosten, daartoe geprikkeld door hun bedrijfsrisico?

Antwoord
Ik verwijs naar mijn antwoord op vraag 5.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst


---- --