Partij van de Arbeid

boundary="----------=_1075969356-6207-202"

Mime-Version: 1.0

Den Haag, 4 februari 2004

Vragen van de leden Waalkens en Van Heteren (beiden PvdA) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit

* Heeft u kennisgenomen van de rapportages over de Aviaire Influenza in NOVA 3-2-2004 en het Radio I Journaal van 8.30 op 4-2-2004?

* Bent u bekend met de zending van een bloedmonster vanuit Indonesië naar een Nederlands laboratorium in september/oktober 2003, waarbij al Aviaire Influenza type H5N1 werd geconstateerd? Welk laboratorium betrof dit? Is er van die bevindingen bij de Nederlandse overheid toen melding gemaakt en, zo ja, wat is er vervolgens met die melding gedaan?

* Zijn er naar uw inzicht afdoende maatregelen in voorbereiding om monitoring op pluimveeziekten in de EU vorm te geven? Zo ja, welke maatregelen betreft het? Zo nee, bent u bereid om dit met voorrang in Europees verband aan te kaarten?

* Kunt u aangeven op welke wijze op dit moment de preventieve maatregelen tegen Aviaire Influenza op vliegvelden in de EU zijn vormgegeven?

* Kunt u aangeven of op korte termijn verder strekkende maatregelen op vliegvelden in besmettingsgebieden tegemoet kunnen worden gezien? Zo ja, welke maatregelen betreft dit dan? Zo nee, kunt u hierop in de relevante internationale gremia aandringen?

* Kunt u de Kamer duidelijk maken waarom de preventieve maatregelen op Schiphol zo lang op zich lieten wachten? Welke instanties dragen in een geval als de aviaire influenza-dreiging bij aan de besluitvorming rond Schiphol en preventie? Vormen (de aantallen van) deze organisaties een vertragend moment en, zo ja, hoe zou dit in de toekomst zijn te verbeteren?

* Op welke gronden is de grootte van de bestelling van Tamiflu (van 170.000 kuren in bulkstof van het middel, naast de 30.000 capsules) totstandgekomen? Welke criteria zullen bij uitgifte van Tamiflu worden gehanteerd?

* Kunnen de adviezen van het Outbreak Management Team vanaf nu openbaar worden gemaakt?

* Is deze hernieuwde dreiging van een epidemie aanleiding om de draaiboeken 'rampenbestrijding' opnieuw te herzien en, zo ja, in welke zin?

* Op welke wijze vindt er op dit moment overleg plaats over intensivering van publieksvoorlichting (en de rol van de media, met name televisie hierbij), gelet op het feit dat door de Kamer herhaaldelijk is aangedrongen op betere communicatie met het grote publiek in kwesties als een epidemiedreiging?


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.