Partij van de Arbeid

Mime-Version: 1.0

Den Haag, 4 februari 2004

Vragen van het lid Tjon A Ten (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking

1.

Hebt u kennisgenomen van het in het blad Opportuun gepubliceerde artikel Sekstoerisme in Gambia?

2.

Wat is de stand van zaken aangaande de implementatie van de in het eindrapport van het Nationale Actieplan aanpak seksueel misbruik van kinderen geformuleerde aanbevelingen betreffende de bestrijding van sekstoerisme?

3.

Werkt u in verband met de bestrijding van dit probleem in het kader van publiek-private partnerships nadrukkelijk samen met het bedrijfsleven, vooral de reisindustrie? Zo nee, bent u bereid dit te doen en op welke wijze? Zo ja, bent u bereid een Code of Conduct (gedragscode) die een uitbreiding en concretisering is van de gedragscode van het ANVR, en ontworpen is door enkele Europese ECPAT-organisaties onder auspiciën van de WTO en gesteund door de Europese Commissie, nadrukkelijk onder de aandacht te brengen van het bedrijfsleven, vooral de reisindustrie?

4.

Is het buitenlandse diplomatieke vertegenwoordigers (ambassades, e.a.) in Nederland genoegzaam bekend dat via de Nederlandse wetgeving personen met de Nederlandse nationaliteit die in het buitenland seksuele delicten met minderjarigen (meisjes en jongens) plegen, hiervoor in Nederland kunnen worden vervolgd? Zo ja, op welke wijze heeft u dit onder de aandacht gebracht? Zo nee, bent u bereid om dit op korte termijn in een schrijven nadrukkelijk onder de aandacht van deze functionarissen te brengen?

5.

Bent u bereid om dit binnen EU-verband aan de orde stellen met als doel om de omvang en de ernst van deze problematiek in kaart te brengen? Zo ja, binnen welke termijn? Zo nee, waarom niet?

6.

Bent u bereid om hetzelfde aan de orde te stellen binnen VN-verband? Zo ja, binnen welke termijn? Zo nee, waarom niet?

Opportuun, het magazine van het Openbaar Ministerie, jrg. 10, nr. 5, januari 2004.

Kamerstuk 26 690 nr. 12, 11-11-2002.


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.