Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: onderzoek naar gevolgen nieuwe europees stoffenbeleid

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 463
Datum: 5-2-04

ONDERZOEK NAAR DE GEVOLGEN NIEUW EUROPEES STOFFENBELEID

Vorig najaar heeft de Europese Commissie een voorstel voorgelegd aan de EU-lidstaten voor een nieuw chemisch stoffenbeleid. Bedrijven worden daarmee verantwoordelijk voor het inventariseren van de eigenschappen en risico s voor mens en milieu van de chemische stoffen die ze maken of verwerken. Op de lijst staan 30.000 stoffen die geanalyseerd moeten worden. Volgens een studie van de Europese Commissie zou het voorstel de Europese chemie ca. EUR 2,5 mrd. gaan kosten en de verwerkende bedrijven een bedrag tussen de EUR 2,8 en 4,2 mrd. over een periode van 11 jaar.
De Nederlandse regering wil weten welke gevolgen het voorstel heeft voor het Nederlandse bedrijfsleven. Daarbij gaat het zowel om producenten / importeurs / distributeurs van chemische stoffen, als om de verwerkers van chemische stoffen. Vrijwel alle verwerkende bedrijven werken met chemische stoffen. Het voorstel is dan ook van belang voor grote delen van het Nederlandse bedrijfsleven.

Om een helder beeld van deze gevolgen te krijgen heeft het ministerie van Economische Zaken opdracht gegeven om een onderzoek te starten naar de kansen, uitdagingen en kosten van dit voorstel voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een team van KPMG en TNO. Het onderzoek wordt begeleid door een commissie met als onafhankelijk voorzitter Frans Tummers, voormalig directievoorzitter van Unilever-Nederland. Leden zijn: namens het bedrijfsleven: Arie Kraaijeveld (FME-CWM), Jan van Walsem (FOSAG), Kees Linse (VNCI) en Wouter Pfeifer (NVZ), namens de milieuorganisaties: Ad van den Biggelaar (SNM) en namens de ministeries van EZ en VROM: resp. Directeur-Generaal Ondernemingklimaat Chris Buijink en Directeur-Generaal Milieu Hans van der Vlist. Vóór de zomer moet het onderzoek zijn afgerond.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Luuc van Zijp, tel: (070) 379 61 17

05 feb 04 09:43