Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: Belastinggids handicaps en ziekten 2003

3 februari 2004

Brochure Belastingaangifte 2003 vanaf 9 februari te bestellen Geld voor gehandicapten en chronisch zieken via belastingen

De extra kosten die mensen met een handicap of chronische ziekte maken door de bezuinigingsmaatregelen, kunnen ze gedeeltelijk terugkrijgen via de belasting. De eigen bijdragen voor de thuiszorg, fysiotherapie, AWBZ-instellingen of geneesmiddelen zijn bijvoorbeeld aftrekbaar. De de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) brengen vanaf 9 februari 2004 de brochure uit: Belastingaangifte 2003 in verband met handicap of ziekte. Daarin staan de voorwaarden en de aftrekposten, maar ook een uitleg over de nieuwe Tegemoetkomingsregeling. Mensen die weinig belasting betalen, kunnen wel geld terugkrijgen.

Jaarlijks laten honderdduizenden mensen met een handicap of chronische ziekte duizenden euros liggen omdat ze geen aangifte doen. Veel mensen weten niet dat ze geld terug kunnen krijgen via de belasting vanwege de kosten die ze maken voor hun beperking. Of ze denken dat ze de drempel niet halen. De aangifte is vaak té ingewikkeld en de voorlichting vanuit de overheid over de regelingen is summier.

Iemand hoeft niet veel belasting te betalen om geld terug te krijgen. Mensen met een lage uitkering wegens arbeidsongeschiktheid (Wajong, Waz of WAO), ouderen, mensen met een hoge eigen bijdrage in een verpleeghuis, gezinsvervangend tehuis of woonvorm voor gehandicapten of mensen die een dieet volgen op medisch voorschrift kunnen hun kosten voor een deel terugkrijgen via de aftrek van de buitengewone uitgaven.
Iemand met een inkomen tot plusminus modaal haalt vaak alleen al met premies ziektekosten de drempel. Daar komen de extra uitgaven dan nog bij.

Onder buitengewone uitgaven vallen: premies zorgverzekeringen, geneeskundige hulp (fysiotherapie, tandarts, dokter), geneesmiddelen, huisapotheek, hulpmiddelen, eigen bijdrage voor verblijf in AWBZ-instellingen, eigen bijdrage voor thuiszorg, dieetkosten, kleding en beddengoed, arbeidsongeschiktheidsaftrek, kosten voor een chronisch ziek kind, enzovoort.

De brochure kost 2,50 exclusief verzend- en administratiekosten. Bestellen kan bij de FvO, telefoon (030) 236 37 67 (iedere dag van 9.00 tot 13.00 uur) of via de winkel op internet winkel op internet of bij de CG-Raad bij voorkeur via bestellijn@cg-raad.nl of telefoon (030) 291 66 50 (ma - do 9.00 tot 13.00 uur).

Belastingaangifte 2003 in verband met handicap of ziekte is tot stand gekomen met steun van het Nationaal Revalidatie Fonds (NRF) en Stichting Nationale Collecte Verstandelijk Gehandicapten (NCVG)