Gemeente Katwijk


* Raad van Katwijk vergadert korter

Raad van Katwijk vergadert korter

Katwijk, 5 februari 2004

Uit onderzoek naar de agenda's van de vergaderingen van de gemeenteraad en de raadscommissies sinds 2000 blijkt dat de politiek in het duale bestel anders is gaan vergaderen. Tijdens gemeenteraadsvergaderingen komen duidelijk minder onderwerpen aan de orde en de vergaderingen duren gemiddeld een kwartier korter. Omdat het aantal raadscommissies is verminderd, is de totale vergadertijd teruggelopen van 189 uur naar 162 uur per jaar.

Sinds de verkiezingen van maart 2002 zijn de gemeenten dualistisch: er is een duidelijke scheiding tussen de taken van de gemeenteraad en de taken van het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad vertegenwoordigt de bevolking en bepaalt het beleid. Het college is verantwoordelijk voor de uitvoering en wordt door de raad gecontroleerd. Eén van de verwachtingen bij de invoering van het dualisme was de verwachting dat de raad over minder onderwerpen zou vergaderen. In Katwijk is dat inderdaad het geval.

De ontwikkelingen in de gemeenteraadsvergaderingen zijn nog sterker zichtbaar in de vier raadscommissies, en worden daaruit mogelijk ook verklaard. Het gemiddeld aantal punten op de raadsagenda is gedaald van 11,6 naar 9,6; in de commissies heeft zich een daling van 9,0 naar 6,2 voorgedaan. De commissies vergaderen gemiddeld een half uur langer dan in 2000 en in 2003 duurde de bespreking van een onderwerp gemiddeld een half uur, in plaats van zeventien minuten in 2000. Het aantal fracties vormt geen verklaring voor de veranderingen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen is het aantal fracties gelijk gebleven, namelijk acht. Mogelijk is sprake van een grondiger behandeling in de raadscommissie, waardoor bespreking in de gemeenteraadsvergadering achterwege kan blijven of kan worden beperkt.

Als zowel raadsvergaderingen als commissievergaderingen worden meegeteld, blijkt dat de totale vergadertijd in drie jaar met veertien procent is verminderd. Raadsleden houden in het dualisme dus meer tijd over voor activiteiten buiten het gemeentehuis. Deze activiteiten vinden in commissieverband ook meer plaats. Zo hebben de raadscommissies de afgelopen tijd diverse werkbezoeken afgelegd.

Het onderzoek toont verder enkele ontwikkelingen sinds de start van het dualisme in Katwijk. In 2003 heeft de raad ten opzichte van 2002 minder moties en amendementen ingediend. Tijdens de vergaderingen van de raad neemt het aantal initiatieven kennelijk af. Buiten de vergaderingen lijkt de controle op het college toegenomen. Het aantal vragen van raadsleden om inlichtingen over het door het college gevoerde bestuur is verdubbeld, van negen naar achttien.


---