Geen geld voor moslim koepels

Generaal pardon tezamen met een immigratie stop

DEN HAAG, 20040205 -- Hierbij doe ik een klemmend beroep op de besturen van het Centraal Moslim Orgaan en de Contact Groep Islam om vrijwillig van de voorgestelde subsidie van ¤ 400.000 die door minister Verdonk (Integratie) beschikbaar gesteld wordt om hiervan af te zien.



Dit geld moet beter gebruikt worden om een éénmalige pardonregeling te financieren ten behoeve van de 26.000 asielzoekers en hun in Nederland geboren en schoolgaande kinderen die naar 'uitzet'-kampen gebracht gaan worden.


Deze éénmalige pardonregeling tezamen met een volledige stop (wat nu al feitelijk gebeurt) van immigratie voor de duur van drie jaar zouden kunnen rekenen op een breed draagvlak in de samenleving.


In Nederland hebben wij scheiding van kerk en staat en dit is een groot goed. Deze scheiding dient zo zuiver mogelijk doorgevoerd te worden. Enerzijds betekent dit dat de overheid zich niet mee mag bemoeien als een ambtenaar een hoofddoek of een minirok draagt anderzijds is het uit den boze dat door de staat gefinancierde religieuze organisaties zich gaan bemoeien met het overheidsbeleid.


Als een organisatie op religieuze grondslag maatschappelijk werk doet dan kan zij echter wel door de overheid ondersteund worden daar deze financiële ondersteuning bedoeld is voor de maatschappelijke werkzaamheden van deze organisatie en onafhankelijk is van de levensbeschouwing en/of religieuze gezindheid van de organisatie.


Een meerderheid van de aangesloten moslimorganisaties bij deze twee nieuwe koepels bestaat uit moskeeën georganiseerd op basis van etniciteit. Moskeeën zijn weliswaar belangrijk voor de belevingswereld van moslims. Echter veel jongeren en vrouwen hebben in een groot aantal moskeeën geen enkele stem van betekenis. Hierdoor is het democratisch gehalte van dergelijke organisaties te vaak van geringe betekenis en is de invloed van buitenlandse regeringen op de Nederlandse integratie van moslims te groot en negatief.


Er ligt een grote taak voor jonge moslims om landelijke verenigingen op te gaan zetten waar mensen ongeacht hun etniciteit en islamitische - theologische stroming vanuit de basis van en voor de Islamitische gemeenschap kunnen gaan werken op gebieden van bijvoorbeeld vrouwenemancipatie, waarden en normen besef en maatschappelijke hulpverlening.


De Islamitische gemeenschap dient te realiseren dat zij zelf de handen uit de mouwen dient te steken voor de opbouw van haar gemeenschap. En zij dient een keuze te maken tussen gelden opgebracht uit eigen middelen te gebruiken voor bijvoorbeeld een diepte investering in onderwijs en vrouwenemancipatie vanuit de Islam, of de gelden te gebruiken voor weer de zoveelste aanstootgevende en protserige moskeeën van een paar miljoen euro.


De keuze en verantwoordelijkheid ligt bij moslims en niet bij de seculiere overheid.