PvdA Europees parlement


PERSINFORMATIE

Ganzenjacht

6 februari 2004

Brussel, 5 februari 2004.

PvdA Europarlementariƫr Dr. Dorette Corbey heeft n.a.v. onderstaande, nijpende situatie vragen gesteld aan de Europese Commissie.

De Provincie Zeeland heeft een ontheffing verleend op het verbod op de jacht op ganzen. De ontheffing geldt voor gebieden die niet onder de vogelrichtlijn vallen, waarbij een bufferzone van 200 tot 700 meter is ingesteld. In het gebied komen verschillende ganzen voor die genoemd worden in Bijlage II/2 van de vogelrichtlijn waaronder de Rotgans (Branta Bernicla). Nederland staat niet vermeld als lidstaat die in de zin van artikel 7 lid 3 toestemming mag geven voor de jacht op rotganzen. Hetzelfde geldt voor de Kleine Rietgans (Anser brachyrhynchus) en de Kolgans (Anser albifrons) die eveneens frequent aanwezig zijn in Zeeland. Afwijkingen van het verbod op jacht zijn op grond van art 9 lid 1a slechts toegestaan indien geen bevredigende oplossing bestaat voor zwaarwegende problemen zoals belangrijke schade aan gewassen. In de regionale pers wordt de ontheffing van het jachtverbod beschreven als een bezuinigingsmaatregel: het provinciebestuur wenst geen geld uit te trekken voor de vergoeding van ganzenschade.

De vragen aan de Europese Commissie:


1. Is het betalen van een vergoeding aan boeren ter compensatie van gewasschade een bevredigende oplossing in de zin van artikel 9 lid 1?


2. Is naar de mening van de Commissie de ontheffing van het jachtverbod in strijd met de vogelrichtlijn? Zo ja, welke stappen gaat de Commissie ondernemen?


3. Zijn de ingestelde bufferzones toereikend voor de bescherming van de vogels die verbijven in de beschermde gebieden?


4. Kan de Commissie nagaan in welke mate de provincie Zeeland gebruik gemaakt heeft van de mogelijkheden voor subsidie van agrarisch natuurbeheer?