Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 5-2-2004

Waakzaamheid blijft geboden

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GVM 2443912

5 februari 2004

Bijgaand zend ik u het rapport "Waakzaamheid blijft geboden" van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het onderwerp van het rapport is een oriënterend onderzoek naar de hulpverlening bij psychische problemen na de brand in café "Het Hemeltje" in Volendam.

De conclusie van het rapport is dat de nazorg snel en adequaat op gang is gekomen. Velen hebben hard gewerkt en verantwoord gehandeld om de psychische gevolgen van de ramp te verzachten of te verminderen, de psychische problemen tijdig te signaleren en de getroffenen door te verwijzen naar de gespecialiseerde hulpverlening. Het rapport is kritisch over aspecten van de samenwerking tussen de reguliere zorg en de categorale, aan de ramp gerelateerde zorg. De Inspectie zal zich in de komende periode haar aandacht speciaal richten op fricties in de samenwerking tussen zorgverleners die zich bezighouden met nazorg van de slachtoffers in Volendam. De Inspectie adviseert in dit verband de categorale zorg af te bouwen en te doen opgaan in de reguliere zorg.

De ramp in Volendam ligt nog zeer vers in het collectieve geheugen en de overlevenden zijn nog steeds volop bezig met een langdurig revalidatieproces. De veelheid aan informatie die de Inspectie in korte tijd heeft verzameld behoort daarom zorgvuldig te worden behandeld. Ik ben het eens met de constatering van de Inspectie dat de inzet en handelwijze van alle betrokkenen bij de nazorg als snel en adequaat kan worden gekenschetst.

De aanbevelingen inzake het verbeteren van de inbreng van cliënten bij het aanbieden van zorg, een betrouwbare periodieke verzameling van gegevens over de verleende zorg, hebben mijn instemming.

In het rapport geeft de Inspectie valide argumenten voor omvorming van de categorale rampgerelateerde nazorg in Volendam naar reguliere zorg. De fasering en de regie van dit overgangsproces acht ik een verantwoordelijkheid aan lokale partijen. De Inspectie houdt, zoals ook in het rapport is aangegeven, toezicht op deze beweging.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst


* PDF - Kamerstuk - Waakzaamheid blijft geboden

Om het kamerstuk op te halen:

Zie het origineel
Waakzaamheid blijft geboden
Kamerstuk, 5-2-2004 (24 pag., 72 kB)