CURACAO TOERISTEN BUREAU

Nog nooit zoveel Nederlanders voor vakantie naar Curaçao

Willemstad/Rotterdam, 5 februari 2004
De teller van het aantal Nederlanders dat Curaçao koos als vakantiebestemming in 2003 is uitgekomen op 76.000. Een stijging van 37,5% ten opzichte van 2002. Nog nooit gingen zoveel Nederlanders in een jaar op vakantie naar Curaçao. Het oude record dateert van 1996. Toen kwamen 66.000 Nederlanders naar het eiland voor een vakantie.

Brenda Benjamin, directeur van het Curaçao Toeristen Bureau Europa, blikt dan ook tevreden terug op het afgelopen jaar voor de Nederlandse markt.Een zeer mooi resultaat waarvoor we met z'n allen hard hebben gewerkt, ondersteund door een doordachte investeringsmix in reclame, marketing en PR. We hebben via verschillende mediakanalen de gevarieerdheid van het eiland laten zien. Daarbij hebben de gunstige ticketprijzen, de sterke Euromunt en uitbreiding van accommodaties en touroperators in ons voordeel gewerkt. Die combinatie van factoren heeft bijgedragen aan de spectaculaire stijging. Dat Curaçao het goed doet blijkt ook uit het feit dat marktaandeel is gewonnen op andere populaire bestemmingen in het Caribisch gebied, zoals bijvoorbeeld Aruba en de Dominicaanse Republiek.

De stijging werd begin 2003 al ingezet. De zomermaanden en de maand oktober vormden de hoogtepunten. In oktober nam het aantal Nederlandse toeristen toe met 68,9%, van 5.153 bezoekers in oktober 2002 tot 8.703 in dezelfde maand 2003. In de zomermaanden juli en augustus steeg het aantal Nederlandse toeristen met meer dan 60% tot ruim 13.600 mensen. Nederland is met een marktaandeel van 34% de belangrijkste bron voor het toerisme op Curaçao.

Ook andere Europese landen brachten meer bezoekers naar het eiland dan de jaren ervoor. Zweden steeg met 48,8%, Groot-Brittannië met 32,3% en België met 28,4%, maar wel met veel kleinere aantallen. Naast Nederland, richt het Curaçao Toeristen Bureau zich dan ook op onder meer de Scandinavische markt, België en Duitsland en Engeland. In totaal ontving Curaçao in 2003 zo'n 230.000 toeristen en werden bijna 2 miljoen overnachtingen geboekt, een stijging van 5,7% ten opzichte van 2002.

Om de economie te stimuleren heeft het eiland ambitieuze doelstellingen geformuleerd: de komende jaren zou het aantal toeristische aankomsten moeten groeien tot 350.000 mensen. Het aantal accommodaties zal dan ook aanzienlijk worden uitgebreid. Momenteel geeft de sector aan 8.000 personen werk, 15% van de totale Curaçaose arbeidsmarkt. Toerisme draagt per jaar ongeveer Eur 307 miljoen (Naf. 675 miljoen) bij aan het Bruto Nationaal Product. Daarmee is de sector, samen met de offshore en financiële diensten een van de belangrijkste pijlers van de economie.

Noot voor de redactie (