Gemeente Voorburg-Leidschendam


Sociale veiligheid in het openbaar vervoer

Persbericht, Stadsgewest Haaglanden, 5 februari 2004
---

Subsidie voor sociale veiligheid Zoetermeerstadslijn

DEN HAAG, 4 februari 2004 Het dagelijks bestuur van het stadsgewest Haaglanden heeft besloten om de gemeente Zoetermeer een eenmalige subsidie te verlenen van 50.000 voor de verbetering van de sociale veiligheid op de Zoetermeerstadslijn.
De gemeente Zoetermeer gaat met deze bijdrage een particulier beveiligingsbedrijf inhuren ter ondersteuning van de lik-op-stuk-acties die de komende maanden worden gehouden door de politie Haaglanden, NS Reizigers en de KLPD/Spoorwegpolitie.

Eerder gaf het stadsgewest al een subsidie van 42.000, waarmee in 2003 particulier beveiligingspersoneel op de Zoetermeerstadslijn kon worden ingezet ter ondersteuning van de lik-op-stuk-acties. Deze acties hadden toen als resultaat dat het aantal incidenten sterk daalde en de kaartverkoop was gestegen. Daarom is in december 2003 het Handhavingsarrangement Zoetermeerstadslijn ondertekend voor een integrale en structurele aanpak van de problemen door de gemeente Zoetermeer, NS, politie Haaglanden, KLPD/Spoorwegpolitie en het Openbaar Ministerie.

Het stadsgewest Haaglanden ontvangt geld van het Rijk voor beleid en uitvoering van maatregelen ter verbetering van de sociale veiligheid in en rond het openbaar vervoer.
Het verlenen van deze subsidie is volgens portefeuillehouder Verkeer en Vervoer, de heer B.J. Bruins, daarom een logisch gevolg. Het stadsgewest heeft sociale veiligheid in en rond het OV hoog op de agenda staan en wil hierin een stimulerende en coördinerende rol vervullen. Voor een succesvolle aanpak is samenwerking tussen gemeenten, politie en vervoersbedrijven van groot belang.