Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar en omgeving, 6 februari

Alkmaar 06-02-2004 - 15.48 uur

Vijf verdachten aangehouden op verdenking van meer dan 100 auto-inbraken in kustgebied
Alkmaar, vrijdag 6 februari 2004
De politie Noord-Holland Noord heeft de afgelopen weken vijf verdachten aangehouden op verdenking van het plegen van meer dan 100 auto-inbraken in het kustgebied in Noord-Holland Noord. De autokrakers waren vooral actief op de parkeerterreinen in de plaatsen Schoorl, Groet, Hargen aan Zee, Bergen, Egmond Den Helder en Castricum. Een melding van een oplettende burger en intensieve samenwerking tussen de recherche en de agenten in de badplaatsen heeft geleid tot de aanhouding van de verdachten. Na deze aanhouding is het aantal auto-inbraken zeer sterk gedaald in de kustgebieden. Vanaf april 2003 zijn er vele auto-inbraken gepleegd bij parkeerterreinen in het hele kustgebied in Noord-Holland, van Castricum tot aan Den Helder. De politie heeft daarop extra surveillances uitgevoerd bij de betreffende parkeerterreinen. Op 21 december 2003 heeft de politie de twee hoofdverdachten in deze zaak aangehouden. Er kwam die dag een melding binnen van een getuige die zag dat er een auto werd opengebroken op een parkeerterrein bij het klimduin in Groet. De getuige zag de auto met de verdachten wegrijden en waarschuwde de politie. Deze trof de auto aan op het parkeerterrein aan de Oorsprong in Schoorl en de agenten konden de twee verdachten, twee broers van 22 en 25 jaar uit IJsselstein, aanhouden. De spullen die net daarvoor waren gestolen, werden aangetroffen in de auto van de verdachten.
Recherche onderzoek leidde onlangs tot de aanhouding van nog drie verdachten. De vader van de twee broers, een 49-jarige man uit IJsselstein en twee bekenden van de familie. Dit waren een 45-jarige vrouw uit Utrecht en een 18-jarige man uit Utrecht. Een eerdere aangifte uit april 2003 waarbij een oplettend echtpaar een kenteken noteerde van de auto van verdachte personen op een parkeerplaats in Schoorl, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het oplossen van de zaak.
De twee hoofdverdachten, de broers, zitten nog in hechtenis. Tegen alle verdachten wordt een proces-verbaal opgemaakt en zij zullen eind maart moeten voorkomen.

Alcoholcontrole
Castricum, vrijdag 6 februari 2004.
Op vrijdagmorgen omstreeks 03.00 uur werd een 30-jarige man uit Limmen bekeurd wegens het rijden onder invloed. De man reed in een personenauto over de Dorpsstraat in Castricum toen hij werd gecontroleerd. De man blies 415 ug/l. Dat is bijna twee maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De verdachte kreeg een proces-verbaal.

Inbraak in kerk
Alkmaar, vrijdag 6 februari 2004.
Op vrijdagmorgen omstreeks 04.00 uur werd een inbraak ontdekt in de Don Boscokerk aan het Geert Groteplein in Alkmaar. Een getuige had een man in de kerk gezien. Bij de komst van de politie bleek de inbreker te zijn vertrokken. Onderzoek in de kerk leerde dat alle kasten en lades waren doorzocht. De dader kwam vermoedelijk binnen door een (glas in lood)raam bij de ingang te vernielen. Onduidelijk is over er iets is weggenomen.

Inbraak wijkcentrum
Alkmaar, vrijdag 6 februari 2004.
In de nacht van donderdag op vrijdag, tussen 00.30 en 07.00 uur werd er ingebroken in het wijkcentrum aan de Ruusbroechof te Alkmaar. De daders kwamen binnen door het glas in de nooddeuren te vernielen. Ook in het pand werd een deur geforceerd. Onbekend is of er iets is weggenomen. Wel werden vernielingen aangericht. Zo werd een kraan in de toiletten opengezet, waardoor schade ontstond aan een dansvloer.

Inbraak in bedrijf
Alkmaar, donderdag 5 februari 2004.
Op donderdagavond werd tussen 21.30 en 22.35 uur ingebroken in een bedrijfspand aan de Koelmalaan te Alkmaar. De daders kwamen binnen door een raampje in een roldeur te vernielen. Vervolgens kon de roldeur worden geopend. Uit het pand werd een gele Iveco vrachtwagen met hydrolische kraan ontvreemd. Het voertuig was van het type 3510 en voorzien van het kenteken VB-SB-59. Ook werden elektrisch gereedschap en twee lasermeetinstrumenten ontvreemd.