TNO

Persberichten 2004
Betere veiligheid en toegang tot zorg in campus voor AMA's - AMA's hebben het psychisch zwaar

06 februari 2004

De opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's) in de campusopvang in Vught heeft geen negatief effect op de toegang tot zorg voor AMA's. Deze toegang lijkt zelfs iets beter dan in andere opvangsettings. Ook wordt fysieke veiligheid van de jongeren op de campus door de zorgverleners als beter beoordeeld. Dit blijkt uit onderzoek van TNO Preventie en Gezondheid in opdracht van GGD Nederland en Zorgverzekeraar VGZ. In het onderzoek is de gezondheid van AMA's en de toegankelijkheid van de zorg onderzocht.

Nederland beschikt sinds november 2002 over een zogenoemde AMA-campus; een besloten opvanglocatie waar uitsluitend alleenstaande minderjarige asielzoekers worden opgevangen. Deze vorm van opvang is een experiment. Het onderzoek vond plaats in de periode na maart 2003, toen het beleid op de campus is versoepeld. Aanleiding voor het onderzoek was de vraag of het aanbod en de inrichting van de zorg aan AMA's in deze specifieke opvangsituatie voldoende is en of deze zorg ook feitelijk kan worden gegeven.

Fysieke veiligheid
De zorgverleners vinden dat de campus de AMA's meer veiligheid biedt dan andere opvangsettings. De AMA's zélf voelen zich op de campus niet altijd op hun gemak, sommigen voelen zich soms bedreigd. Dit gevoel lijkt vooral veroorzaakt door de incidenten die op de campus plaatsvonden, waarbij soms de politie moest worden ingeschakeld. De meisjes die persoonlijk geïnterviewd zijn, geven aan geen last te hebben van ongewenste intimiteiten.

Psychische gezondheid van AMA's
Volgens zorgverleners op de AMA-campus in Vught biedt de besloten opvang van AMA's meer structuur dan andere opvangsettings. Deze structuur kan de verwerking van trauma's bevorderen en maakt het mogelijk de zorg gericht aan te bieden. Het sterke accent dat van meet af aan wordt gelegd op terugkeer en het beperkte contact met de buitenwereld kan echter het herstel van trauma's in de weg staan. De onderzoekers geven aan dat het belangrijk is dat zorgverleners en coaches, de dagelijkse begeleiders van AMA's op de campus, zich van dit negatieve effect bewust zijn. De AMA's die op de campus in Vught worden opgevangen, rapporteren meer angst en herbeleving van traumatische gebeurtenissen dan AMA's die een vergelijkbare periode verblijven in andere opvangsettings in Nederland.

Communicatie bevordert toegankelijkheid zorg
Uit het onderzoek blijkt dat de toegang van AMA's tot zorg nog bevorderd kan worden door de communicatie te verbeteren tussen de medewerkers van het COA (de organisatie die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers) en de zorgpartijen. De onderzoekers bevelen aan te zoeken naar mogelijkheden om de samenwerking en communicatie te verbeteren.

TNO Preventie en Gezondheidszorg

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine