Ingezonden persbericht


Persaankondiging

HEROES ON ICE

Rotterdam, 6 februari - Johann Olav Koss, Dan Jansen en Adne Sondral: drie aansprekende namen uit de schaatsgeschiedenis. Right To Play, de organisatie van Johann Koss is erin geslaagd deze drie toppers, samen met nog drie andere succesvolle schaatsers, naar het WK allround in het Noorse Hamar te halen. In een estafettewedstrijd op zondag 8 februari om 11.15 uur zullen zij laten zien dat ze nog steeds op de schaats uit de voeten kunnen. Het Noorse team van Koss en Sondral krijgt daarbij hulp van Kjell Storelid, het team van Dan Jansen wordt versterkt met Nederlander Jeroen Straathof en Rus Vadim Sayutin.

De schaatsers die in Hamar op het ijs komen, stonden ook tien jaar geleden in Lillehammer aan de start. Voor Koss en Jansen vormde het Olympisch toernooi in Hamar zelfs de bekroning van hun carrière. Johann Olav Koss wordt in Noorwegen beschouwd als een van de beste wintersporters ooit. De Noor schaatste in zijn carrière vier keer naar goud. Drie medailles daarvan haalde hij tijdens de Olympische Spelen in '94. Ook voor Amerikaan Dan Jansen waren de Spelen in Lillehammer de kroon op zijn toch al geweldige carrière. Lukte het Jansen voor 1994 nog niet een gouden medaille te halen op een Olympische Spelen, in Lillehammer stond de Amerikaan dan toch op het hoogste podium na zijn race op de 1000 meter. Adne Sondral kwam in Lillehammer uit op de 1500 meter, zijn favoriete afstand. Hij behaalde er een vierde plek. Vier jaar later pakte hij op die afstand een gouden medaille in Nagano. De Noor beëindigde zijn Olympische reeks met een bronzen medaille in Salt Lake City. De Lillehammer Olympics waren ook voor Kjell Storelid succesvol. Hij stond er tweemaal op het podium met een zilveren medaille. De eerste won hij op de 5000 meter en de tweede keer zilver haalde hij binnen op de 10.000 meter. Nederlander Jeroen Straathof acteerde in Lillehammer voor het eerst op een Olympisch toernooi. Hij behaalde een negende plek op de 1500 meter. Goud was er twee jaar later in Hamar, op het WK afstanden. Straathof traint op dit moment op de baan om zich te kwalificeren voor de Olympische Zomerspelen in Athene. De laatste schaatser die uitkomt in de estafetterace is de Rus Vadim Sayutin. Hij kwam in Lillehammer 1994 uit op de 1500 en de 5000 meter. Zijn beste prestaties zijn een derde plaats op een EK allround, zilver tijdens een WK allround en brons op de 10000 meter op een WK afstanden.

Naast het optreden van de zes schaatsgiganten zal Right To Play op zaterdag 7 februari ook prominent aanwezig zijn in het Viking Skipet in Hamar. Johann Koss zal die dag vanaf het middenterrein de aanwezige toeschouwers toespreken en iedereen vervolgens oproepen geld te geven aan de kinderen die met collectebussen die de tribunes opgaan.

Right To Play organiseert deze race in Hamar om te vieren dat ze tien jaar geleden voortkwam uit de Olympische Winterspelen in het Noorse Lillehammer. Het toenmalige organisatiecomité besloot tijdens de Spelen in 1994 iets te doen voor kinderen in door oorlog getroffen gebieden. Johann Koss werd benaderd als ambassadeur en toen het organisatiecomité na de Spelen besloot zich terug te trekken, werd Koss voorman van Right To Play; een functie die hij tot op de dag van vandaag vervult. Inmiddels heeft de organisatie vestigingen in Toronto, New York, Rotterdam, Oslo en Zurich.

Right To Play wil met sport en spel de ontwikkeling van kinderen in ontwikkelingslanden verbeteren en daardoor een bijdrage leveren aan een positieve groei van de gemeenschap. In eerste instantie haalde Right To Play alleen geld op, dat vervolgens werd geschonken aan organisaties als Unicef en de wereldvluchtelingenorganisatie. Vanaf 2001 voert Right To Play haar eigen projecten uit. Zo'n 75 vrijwilligers implementeren meer dan 45 sport- en spelprojecten in twintig landen over de hele wereld. Internationale topatleten helpen Right To Play haar doel te bereiken: Ieder kind het recht geven om te spelen.

De race der giganten wordt mogelijk gemaakt door Tiscali, Spar en Craft.



Ingezonden persbericht